Лубінець сподівається, що найближчими тижнями Україна знову здійснить обмін полоненими

Лубінець сподівається, що найближчими тижнями Україна знову здійснить обмін полоненими

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сподівається, що найближчими тижнями Україна знову зможе здійснити обмін полоненими.

Про це він повідомив в ефірі телемарафону.

Я сподіваюсь, що в цьому році цей процес обміну покаже системність. Я сподіваюсь, що протягом найближчих тижнів ми знову зможемо порадувати наших героїв поверненням додому. Але не забуваємо, з ким ми воюємо, вони підступно ведуть перемовини, і ніхто не знає, коли вони знову зможуть обірвати цей процес. Але те, що залежить від України, ми робимо, абсолютно все можливе, - заявив Лубінець.

За його словами, нинішньому обміну, в результаті якого вдалося повернути 230 українських людей, передував довгий і складний процес. "Він був ускладнений тим, що Російська Федерація, на мою думку, зайняла позицію не проводити обмін полонених, заблокувати процес повернення і цивільних заручників задля того, щоб максимально пробувати підірвати ситуацію в Україні зсередини".

Україна намагалася залучити нових партнерів, щоб був розблокований процес повернення військовополонених. "Сьогодні нам це вдалося. Були долучені ОАЕ. Я постійно був на зв'язку з Москальковою. Вона також вплинула на те, щоб відбулося повернення наших героїв, - розповів Лубінець.

Він також зауважив, що за останні два тижні в перемовинах з РФ відбулися три позитивні моменти: взаємне відвідування військовополонених, взаємний обмін теплими речами і сьогодні нарешті третій момент - повернення наших людей.

Задача стоїть - повернути абсолютно всіх, - наголосив омбудсмен.

Він також розповів, що українські захисники і захисниці, яких вдалося повернути сьогодні, перебували в російському полоні від 6 місяців до 1,5 року. За словами Лубінця, усі вони перебувають у поганому фізичному стані, виснажені, дуже схудли. Щодо морального стану, то усі морально стійкі.

Нагадаємо, Росія хоче виснажити запаси ракет Patriot - Business insider

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу
Такий випадок не є поодиноким.
ОБСЄ працює над звільненням з російського полону своїх працівників ОБСЄ працює над звільненням з російського полону своїх працівників
Раніше у березні ОБСЄ заявило, що їм вдалось евакуювати з України майже 500 членів міжнародної місії.
Loading...
Load next