З ідентифікацією загиблих в Україні допомагають аргентинські судмедексперти

З ідентифікацією загиблих в Україні допомагають аргентинські судмедексперти

Команда аргентинської групи судової антропології (EAAF), створена для з’ясування долі “зниклих безвісти” в Аргентині – жертв колишньої військової диктатури в країні – була направлена ​​в Україну, щоб допомогти з ідентифікацією загиблих.

Відомо, що майже два роки з початку вторгнення Росії та з 1000-кілометровою лінією фронту завдання ідентифікації загиблих в Україні є величезним, пише The Telegraph.

Ми говоримо про сотні тіл, які прибувають до [українських] моргів щодня. І тіла все ще знаходяться на полях битв, їх ще не знайшли, — сказала докторка Мерседес Саладо Пуерто, директорка EAAF.

Точна кількість зниклих безвісти в Україні залишається невідомою. 

У кожному конфлікті замовчується кількість жертв. Це таємниця війни, – сказала Саладо Пуерто.

EAAF було створено на хвилі кривавої військової диктатури в Аргентині 1976-1983 років, через яку загинуло приблизно 30 000 людей.

Коли країна повернулася до демократії, команда студентів університету почала ідентифікувати тіла під керівництвом американського судового антрополога Клайда Сноу. Й досі знаходять кістки часів диктатури, а фрагменти черепів і хребців все ще збирають разом у лабораторії Буенос-Айреса.

Тепер аргентинці перенесли свій досвід в Україну, працюючи за програмою, створеною Міжнародним комітетом Червоного Хреста у 2015 році після вторгнення Росії в Крим.

Вони навчають місцевих військових, поліціянтів і криміналістів розкопкам і аналізу, а також допомагають створити механізми, необхідні для управління десятками тисяч тіл.

Україна має великий потенціал, є фантастичні патологи, фантастичні генетики. Але – як і в усіх конфліктах – проблема стала більшою, ніж здатність її поглинати, – сказала докторка Саладо Пуерто.

За межами ключових місць боїв, криміналістичні групи переглянуть супутникові фотографії та зміни в ґрунті та рослинності, які можуть вказувати на наявність поховання.

Після виявлення тіл в Україні ідентифікація зазвичай включає збір передсмертних даних, таких як переломи та стоматологічні записи, збір біологічних зразків у членів родини та аналіз ДНК.

З метою пришвидшення ідентифікації та навчання українських спеціалістів програма також залучила експертів-криміналістів з усього світу, зокрема з Колумбії та Південної Африки.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" вийшла на довоєнні показники пасажироперевезень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next