Посли ЄС зробили крок до схвалення фінансової допомоги для України на 50 мільярдів євро

Посли ЄС зробили крок до схвалення фінансової допомоги для України на 50 мільярдів євро

Європейська комісія раніше запропонувала створити Український фонд на загальну суму 50 млрд євро на чотирирічний період.

Про це йдеться у пресрелізі на сайті Ради ЄС.

Постійні представники країн-членів Європейського Союзу зробили крок до схвалення фінансової допомоги для України на чотирирічний період - на 2024-2027 роки.

Зокрема, сьогодні посли країн-членів ЄС схвалили "частковий переговорний мандат" стосовно пропозиції створити новий єдиний спеціалізований інструмент для підтримки відновлення, відбудови і модернізації України, одночасно підтримуючи її зусилля впроваджувати реформи на шляху до вступу в ЄС.

У цьому зв'язку сказано, що створення Українського Фонду (Ukraine Facility) має об'єднати бюджетну підтримку ЄС для України в єдиний інструмент, що забезпечуватиме послідовну, передбачувану і гнучку підтримку на період 2024-2027 років.

При цьому, схвалений переговорний мандат не включає питання, пов'язані з бюджетом, особливо щодо загального обсягу фінансування та частки грантів й позик. Це залежатиме від остаточного результату переговорів відносно середньострокового перегляду багаторічної фінансової бюджетної програми ЄС на період 2021-2027.

Водночас, Європейська комісія раніше пропонувала, аби загальний бюджет Українського фонду становив 50 млрд євро - 17 млрд євро на гранти, й 33 млрд євро - на позики.

Також сказано, що в рамках наступних кроків, переговори мають відбуватися між Радою ЄС і Європарламентом. Як тільки буде досягнуто згоди, цю домовленість у вигляді регламенту треба офіційно затвердити на засіданні Ради ЄС і у Європейському парламенті.

Нагадаємо, Знищення російської бази на аеродромі Саки підтверджено супутниковими знімками

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next