Путін став каталізатором розширення ЄС - прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович

Путін став каталізатором розширення ЄС - прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович

Російський диктатор Володимир Путін мимоволі став найбільшим каталізатором розширення Європейського Союзу, адже його вторгнення в Україну у 2022 році підштовхнуло більше країн до вступу в блок.

Про це в інтерв'ю Bloomberg TV заявив прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович.

За останні два з половиною роки ми стали свідками стратегічного зрушення в тому, що європейські столиці стали більш відкритими до розширення. Я вважаю, що Володимир Путін найбільше сприяв розширенню, - вважає Пленкович.

Цього року ЄС погодився розпочати переговори з Україною та Молдовою про членство в блоці, а також з Боснією і Герцеговиною, прагнучи наблизити країну до Європи і протистояти зростаючому російському впливу. Ще п'ять країн на Західних Балканах перебувають на різних етапах процесу вступу.

У наступні п'ять років, особливо в рамках мандату нової Єврокомісії, буде цікаво спостерігати за тим, як кожна з них буде досягати прогресу і відповідати критеріям. Ми завжди готові підтримати прогрес наших сусідів, - сказав хорватський прем'єр.

Пленкович зараз обіймає посаду прем'єр-міністра вже третій термін поспіль після того, як його правоцентристський Хорватський демократичний союз переміг на парламентських виборах у квітні. Твердий прихильник України в її війні проти російського вторгнення, Пленкович планує провести саміт на початку жовтня в Дубровнику за участю Президента Володимира Зеленського та лідерів країн Південно-Східної Європи.

Ідея полягає в тому, щоб продемонструвати солідарність і підтримку України з боку групи країн, які мають багато історичних зв'язків з Україною та українським народом, - сказав він.

Лідери підтримають український уряд «у його прагненні до свободи, до територіальної цілісності, а також у тому, як забезпечити належне функціонування української економіки в цих складних умовах».

Нагадаємо, На фронті загинув викладач Львівського національного університету Богдан Маркевич

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Байден поговорив з європейськими лідерами перед відеоконференцією Путіним Байден поговорив з європейськими лідерами перед відеоконференцією Путіним
Президент США поговорив із лідерами Німеччини, Італії, Франції і Британії .
"Викликає особливі побоювання": танкова армія РФ залишає полігон під Воронежем і перекидає додаткову техніку до кордону з Україною "Викликає особливі побоювання": танкова армія РФ залишає полігон під Воронежем і перекидає додаткову техніку до кордону з Україною
Агентство Bloomberg із посиланням на джерела писало, що нова агресія РФ проти України може розпочатися 15 лютого.
Loading...
Load next