ООН вимагатиме від РФ пояснень щодо депортованих українських дітей

ООН вимагатиме від РФ пояснень щодо депортованих українських дітей

Комітет ООН з прав дитини вимагатиме від Москви пояснень щодо долі українських дітей, насильно депортованих до Росії або на окуповані нею території після початку повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє Голос Америки.

Комітет має намір з'ясувати, скільки саме дітей було депортовано Росією, а також те, що Москва зробила для захисту "права таких дітей на збереження своєї ідентичності, включно з громадянством, ім'ям і сімейними стосунками".

ООН закличе РФ відповісти, що вона робить для усунення перешкод, які заважають дітям здійснювати своє право на свободу об'єднань і зібрань, а також для того, щоб дітей не карали за участь у демонстраціях, особливо проти війни в Україні.

Комітет ООН із 18 незалежних експертів упродовж двох днів має намір обговорити незаконне затримання дітей, покарання, які застосовуються до них, заходи для збереження культурної та мовної самобутності дітей.

Список цих запитань було надіслано Москві ще у першій половині 2023 року. У письмовій відповіді російської сторони, надісланій у жовтні та продемонстрованій пресі в п'ятницю, повідомляється, що розміщення здійснюють "на прохання дітей та за їхньою згодою".

У відповіді не вказано загальну кількість таких дітей, але йдеться про те, що до їх числа "входять діти з національних інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування (загалом близько 2000 осіб)" і діти з українським громадянством. У повідомленні також ідеться, що у другому кварталі 2023 року приблизно 46 886 українських дітей отримають російське громадянство.

За оцінками України, 20 тисяч українських дітей були насильно депортовані. Наразі репатрійовано лише близько 400 дітей.

Нагадаємо, На Херсонщині внаслідок російського обстрілу 70-річний чоловік отримав смертельні поранення

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Займався примусовою евакуацією до РФ: українцю-колаборанту повідомили про підозру Займався примусовою евакуацією до РФ: українцю-колаборанту повідомили про підозру
До обов’язків чоловіка також входить організація роботи із залучення населення до співпраці з окупаційною владою.
Loading...
Load next