Росія планує посилити депортацію українських дітей улітку - ISW

Росія планує посилити депортацію українських дітей улітку - ISW

Російські окупанти після викрадення українських дітей на тимчасово окупованих територіях пропонували їм гроші для переїзду в російські міста на власний вибір.

Про це йдеться у спеціальному розслідуванні The Independent.

Журналіст британської газети Том Вотлінг поспілкувався з п’ятьма українськими дітьми віком від 12 до 17 років, яких уже повернули з Росії після їхнього викрадення. Деякі з них перебували щонайменше чотири місяці в «таборах для відпочинку» на ТОТ у Херсонській області та Криму, і принаймні троє залишалися там понад вісім місяців. Усіх їх врятувала благодійна організація Save Ukraine.

За словами 16-річної Лізи Бацури, одного разу російський чиновник увійшов до класу та пропонував кожній дитині 100 000 рублів, щоб «переїхати до будь-якого російського міста, якого вони захочуть».

У коментарі до матеріалу газети уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що росіяни роблять «усе, щоб заблокувати повернення десятків тисяч українських дітей».

Відтоді, як Росія окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей в 2014 році, весь цей час Росія депортувала українських дітей і порушувала права мирних жителів. Тоді ми мали вісім років дискусій про повернення дітей. Чи отримали ми якісь конкретні результати? Ні. Єдиний реальний спосіб зупинити депортацію українських дітей – це звільнення всіх окупованих територій України. У нас немає іншого шляху, - додав він.

За словами юристки Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерини Рашевської, примусові депортації є «ознакою наміру Росії знищити українську державність».

Для нас, для українців, це пряма загроза нашій ідентичності. Росія хоче зробити з наших дітей ворогів України, - зазначила вона.

Нагадаємо, На кордоні з Польщею збудують новий вантажний термінал і пішохідний перехід

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next