США розблокували продаж Туреччині літаків F-16 - WSJ

США розблокували продаж Туреччині літаків F-16 - WSJ

Державний департамент США схвалив продаж Туреччині винищувачів F-16 та засобів для їхньої модернізації після ратифікації Туреччиною протоколу про вступ Швеції до НАТО.

Про це повідомляє WSP.

Адміністрація Байдена схвалила продаж винищувачів F-16 Туреччині після ратифікації урядом Туреччини цього тижня членства Швеції у НАТО, - йдеться у повідомленні.

 Державний департамент повідомив Конгресу про схвалення продажу Туреччині F-16 на суму 23 мільярди доларів, а також продажу передових винищувачів F-35 Греції на суму 8,6 мільярда доларів.

Цей крок був зроблений через кілька годин після того, як Туреччина передала свій «ратифікаційний документ» про вступ Швеції до НАТО на зберігання у Вашингтон, де розташований архів документів НАТО, та після того, як декілька ключових членів Конгресу зняли свої заперечення щодо передачі літаків.

Рішення про продаж Туреччині включає 40 нових F-16 та обладнання для модернізації 79 літаків існуючого парку F-16. Продаж Греції включає 40 F-35 Lightning II Joint Strike Fighters та відповідне обладнання.

Видання зазначає, що раніше Туреччина, яка давно прагнула оновити свій флот F-16, поставила ратифікацію членства Швеції в НАТО в залежність від схвалення продажу нових літаків. Адміністрація Байдена підтримала продаж, але декілька законодавців висловлювали заперечення через порушення прав людини Анкарою.

Нагадаємо, Путін напав би на НАТО, якби Україна здалася — глава розвідки Німеччини

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next