Чехія переведе ядерні реактори з російського на американське паливо

Чехія переведе ядерні реактори з російського на американське паливо

Чеська атомна електростанція Дуковани почне переводити ядерні реактори ВВЕР-440 на паливо Westinghouse. Це паливо вже використовують на Рівненській АЕС.

Про це повідомила компанія ČEZ, оператор чеських АЕС.

У Чехії є дві атомні електростанції, які працюють на ядерному паливі російської компанії ТВЕЛ, що входить до складу Росатому. У березні 2023 року Чехія вирішила змінити постачальника ядерного палива з міркувань національної безпеки.

Ми плануємо привезти на Дуковани найновішу версію на основі тепловидільних збірок, призначених для реакторів ВВЕР-440, які вже використовуються на Рівненській АЕС в Україн", – заявив президент Westinghouse Nuclear Fuel Тарік Чохо.

За прогнозом ČEZ, АЕС Дуковани почне використання ядерного палива компанії Westinghouse з кінця 2024 року, друга АЕС Темелін з енергоблоками ВВЕР-1000 – на кілька місяців пізніше.

У 2023 році чеські АЕС разом виробили 30,4 ТВт-год електроенергії. Завдяки новому паливу ČEZ планує збільшити виробництво до 32 ТВт-год до 2030 року.

Нагадаємо, У ЄС планують створити посаду єврокомісара з питань оборони - Politico

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Окупанти підірвали боєприпаси на ЗАЕС Окупанти підірвали боєприпаси на ЗАЕС
4 березня російські військові обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Внаслідок обстрілів виникла пожежа. Наразі ЗАЕС перебуває під контролем окупантів.
Loading...
Load next