З початку повномасштабної війни понад 4 тисячі українців евакуювали на лікування за кордон

З початку повномасштабної війни понад 4 тисячі українців евакуювали на лікування за кордон

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну понад 4 100 постраждалих українців евакуювали на лікування за кордон.

Про це повідомляє МОЗ.

Вже майже два роки в умовах повномасштабної війни в Україні тривають евакуаційні рейси на лікування за кордон для постраждалих громадян, які потребують спеціалізованої медичної допомоги. Евакуаційні рейси відбуваються у межах співпраці Міністерства охорони здоров’я, Єврокомісії, ВООЗ та інших партнерів.

Так, завдяки співпраці вже вдалося направити на лікування та/або реабілітацію за кордон понад 4100 українців.

Зокрема, за останні півтора місяця евакуювали 168 осіб: 111 – евакуйовано у межах співпраці з Єврокомісією, 30 – за урядовими програмами країн-партнерок та 27 завдяки фінансуванню фондів та громадських організацій. Серед них є пацієнти з мінно-вибуховими травмами, потребою у протезуванні та онкопацієнти.

До країн-лідерів за кількістю проведених евакуацій за останні місяці належать:

  • Німеччина — 39 осіб;
  • Норвегія — 25 осіб;
  • Латвія — 25 осіб;
  • Нідерланди — 14 осіб;
  • Швеція — 13 осіб;
  • США — 13 осіб.

До перевезення пацієнтів із медзакладів України до медичного евакохабу в Польщі залучені транспортні медичні команди обласних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, медичні вагони Укрзалізниці, команда БО «Лікарі без кордонів», бригади парамедиків із європейських країн, які законтрактовані ВООЗ тощо.

Лікуючий лікар ухвалює рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон, керуючись наказом МОЗ №574 від 05.04.2022 р. “Про затвердження Критеріїв направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров’я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану”.

Насамперед до закордонних клінік направляють пацієнтів із травмами, опіками, орфанними та хронічними захворюваннями тощо.

Підтвердити відповідність критеріям можна за допомогою первинної облікової документації №027/о “Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого”. Вона має бути заповнена лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення громадян України для лікування за кордон.

Нагадаємо, Українські війська вирішили відійти з позиції «Зеніт» в Авдіївці - Тарнавський

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна 800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна
VAC-терапія є "золотим стандартом лікуванні ран у світі".
Loading...
Load next