Росія може вивести ядерну зброю на орбіту цього року - NYT

Росія може вивести ядерну зброю на орбіту цього року - NYT

Американські розвідники повідомили своїм найближчим європейським союзникам, що якщо РФ збирається запустити на орбіту ядерну зброю, то, найімовірніше, зробить це цьогоріч.

Про це повідомляє The New York Times.

Американські спецслужби повідомили своїм найближчим європейським союзникам, що якщо Росія збирається запустити ядерну зброю на орбіту, вона, ймовірно, зробить це цього року. Однак замість цього вона може запустити на орбіту нешкідливу "муляжну" боєголовку, щоб залишити Захід у здогадках про свої можливості, – йдеться у повідомленні.

Фахівці американської розвідки провели кілька засекречених брифінгів для своїх союзників по НАТО та серед країн Азії, оскільки стали просочуватися подробиці американської оцінки намірів РФ.

При цьому американські розвідувальні служби різко розходяться в думках щодо планів російського диктатора Володимира Путіна. У вівторок, 20 лютого, Путін відкинув звинувачення в намірі вивести на орбіту ядерну зброю, а міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що попередження розвідників нібито було сфабриковано у спробі змусити Конгрес схвалити збільшення допомоги Україні.

Путін не приховує, що зацікавлений у модернізації російських систем доставки ядерної зброї часів холодної війни, таких як бомбардувальник, який може досягти Сполучених Штатів і розрахований на перевезення двох десятків одиниць ядерної зброї. Він рекламував цілий флот нової зброї – деякі зі зразків все ще перебувають у розробці, включно з безпілотною ядерною торпедою "Посейдон", що має перетнути Тихий океан без контролю з боку людини і вибухнути на західному узбережжі США.

Однак космічна зброя буде іншою. На відміну від решти арсеналу Росії або США, вона не буде призначена для ураження міст, військових об'єктів або будь-якого іншого місця на Землі. Натомість вона була б вкладена в супутник, здатний знищувати рої комерційних і військових супутників, що обертаються поруч із ним на низькій навколоземній орбіті, включно з такими, як Starlink, які змінюють глобальні комунікаційні можливості.

Саме спроможність України підтримувати зв'язок між урядом, військовими та керівництвом через Starlink зіграла вирішальну роль у виживанні країни в перші місяці після російського вторгнення.

За словами двох високопоставлених чиновників, обізнаних з оцінкою розвідданих, яку США надали союзникам, американські офіційні особи заявили, що Путін може вважати, що одна лише загроза масштабної руйнації – навіть якщо це означає вибух власних російських супутників – може надати його ядерному арсеналу нового стримувального ефекту.

Нагадаємо, Канада готова підтримати поставки боєприпасів в Україну

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next