У Чехії запропонують заборонити імпорт зерна рф

У Чехії запропонують заборонити імпорт зерна рф

Наступного тижня під час засідання Європейської ради Чехія запропонує заборонити імпорт зерна з Росії та Білорусі до країн ЄС. Про це заявив Марек Виборні, міністр сільського господарства, у програмі чеського телебачення.

Про це повідомляє Novinky.cz.

Ми будемо наполягати на тому, щоб зернові та олійні були в списку санкцій і не подорожували до Європи, - зазначив Виборний. Прем'єр-міністр Петр Фіала виступить з позицією Чехії на наступному засіданні Європейської ради.

За даними Євростату, минулого року до Союзу імпортувалося 1,5 млн тонн зерна з Росії, що перевищує обсяги до початку війни в Україні. Наприклад, Іспанія, зіткнувшись з неврожаєм, значно підвищила свій імпорт.

Немає жодної причини, чому ми повинні підтримувати агресора, купуючи російське зерно в Європі, – додав Виборний.

За його словами, Чехія не очікує раптового зростання цін на продукти після можливої ​​заборони імпорту російського зерна, адже там є "надлишки". Член парламентського комітету з сільського господарства та тіньовий міністр сільського господарства Маргіта Балаштікова (ANO) підтримує заборону, але вважає, що її буде важко виконати.

Потрібна буде митна перевірка, опломбовання вагонів, інакше торговці можуть обійти це, - зауважила вона.

Виборний заперечив інформацію про те, що до Чехії імпортується заражене зерно з України, яку нещодавно оприлюднив екс-прем'єр-міністр та голова руху ANO Андрей Бабіш. За словами міністра, лише у трьох пробах фуражного зерна було виявлено незначне перевищення норми.

Нагадаємо, У Молдові прокоментували повідомлення про вибух дрона у військовій частині у Тирасполі

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next