Україна нарощує витрати на виробництво зброї - ЗМІ

Україна нарощує витрати на виробництво зброї - ЗМІ

Україні необхідна будь-яка перевага, аби вибити російські війська зі своєї території. Так, нині однією з важливих позитивних тенденцій є невелика, однак, швидко зростаюча оборонна промисловість, в яку уряд вливає кошти, маючи впевненість, що сплеск виготовленого власноруч озброєння допоможе переломити ситуацію на полі битви.

Зусилля різко зросли зокрема протягом минулого року, оскільки США та Європа напружено постачали зброю та іншу допомогу Україні, яка протистоїть набагато більшій російській армії з потужною оборонною промисловістю, пише АР.

Нині в Україні величезна частина озброєння купується у приватних заводів, що з’являються по всій країні та швидко захоплюють галузь, у якій раніше домінували держкомпанії.

Близько 80% оборонної промисловості наразі перебуває у приватних руках, що різко контрастує з ситуацією в РФ.

У 2024 році український уряд виділив майже 1,4 мільярда доларів на придбання та розробку зброї всередині країни — у 20 разів більше, ніж до повномасштабного вторгнення Росії.

Зокрема міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін повідомив AP, що виробництво мінометних боєприпасів зараз у 40 разів вище, а кількість виготовлених снарядів зросла майже втричі проти показників минулого року.

Проте, як і багато інших аспектів військового апарату України, оборонний сектор стримується нестачею коштів та робочої сили, а також поки ще занадто великою бюрократичною тяганиною в уряді. Більш потужний приватний сектор міг би допомогти викорінити неефективність і дозволити заводам виробляти зброю та боєприпаси ще швидше.

Наголошується, що ставки не можуть бути вищими.

РФ контролює майже чверть території України і набирає обертів уздовж лінії фронту протяжністю 1000 кілометрів, демонструючи готовність жертвувати великою кількістю російських військ для досягнення навіть найменших успіхів. Українські війська регулярно опиняються в меншості й це сприяє падінню бойового духу.

Тому зброя потрібна, і потрібна швидко.

Міномет потрібен не через три роки, він потрібен зараз, бажано вчора, — зазначив Тарас Чмут, директор фонду “Повернись живим”, організації, яка зібрала понад 260 мільйонів доларів на оснащення українського війська кулеметами, бронетехнікою та іншим обладнанням.

Анатолій Кузьмін, власник мінометного заводу, втік з міста Мелітополь у 2022 році після того, як РФ вдерлася та захопила завод запчастин сільськогосподарської техніки. Підприємець почав розробляти прототип мінометної міни невдовзі після вторгнення Росії в Україну у 2014 році.

Релокувавшись, Анатолій став власником великого складу на заході України. Серед його важливих цілей — збільшення виробництва до 100 000 снарядів на місяць та розробка двигунів і вибухівки для безпілотників.

Кожен новостворений снаряд загортають у крафтовий папір і дбайливо пакують у дерев’яні коробки, щоб відправити до Румунії або Болгарії, де їх наповнюють вибухівкою. Через кілька тижнів снаряди повертають і відправляють на фронт.

Наша мрія — створити завод із виробництва вибухівки, — поділився Кузьмін. Нині він шукає партнера, аби реалізувати мрію.

Українські збройові заводи зіштовхуються з низкою проблем — від того, що не встигають за мінливими потребами командирів на полі бою, до власної вразливості перед ударами далекобійних російських ракет.

Також з початку війни уряд намагався стати більш ефективним, зокрема, зробивши процес укладання контрактів більш прозорим. Та посадовці кажуть, що країна має пройти довгий шлях.

Водночас попри виклики, однією з історій успіху є українська індустрія безпілотних літальних апаратів. зазначається, що морські дрони українського виробництва виявилися ефективною зброєю проти російського флоту у Чорному морі.

За словами Михайла Федорова, міністра цифрової трансформації, нині в Україні функціонують близько 200 компаній, які займаються розробкою безпілотників, і обсяги виробництва стрімко зросли. За його твердження, у грудні здійснено у 50 разів більше постачань, ніж роком раніше.

Війна Росії в Україні — це не протистояння за те, у кого кращі безпілотники чи ракети, вважає Сергій Пашинський, голова торгової групи Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України.

У нас із Росією війна лише двох ресурсів — людських і фінансових, — пояснив він.

Він зауважив, якщо ми навчимося використовувати ці два основні ресурси — то переможемо.

Нагадаємо, Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу з найкращими показниками якості повітря

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Українські військові ліквідували російського снайпера на Донбасі (відео) Українські військові ліквідували російського снайпера на Донбасі (відео)
Раніше повідомлялось, що український снайпер застрелив підполковника Збройних сил Російської Федерації на Донбасі.
На Луганщині бойовики обстріляли співробітників СБУ (фото) На Луганщині бойовики обстріляли співробітників СБУ (фото)
Бойовики обстріляли оперативно-слідчу групу СБУ на Луганщині, вони використовували заборонені міномети. Усі члени оперативно-слідчої групи СБУ залишилися в живих.
Проросійські бойовики обстріляли Щастя на Донбасі: поранили голову місцевої ВЦА (відео) Проросійські бойовики обстріляли Щастя на Донбасі: поранили голову місцевої ВЦА (відео)
Внаслідок обстрілу був поранений керівник відомства Олександр Дунець. Йому вже зробили операцію - стан здоров'я чоловіка задовільний та він вже на робочому місці.
Loading...
Load next