Окупанти змінили тактику ударів по енергосистемі України - CNN

Окупанти змінили тактику ударів по енергосистемі України - CNN

Росія відновила атаки на енергетичну інфраструктуру України навесні та змінила тактику атак.

Про це йдеться у матеріалі CNN.

Як зазначається, за останні дві зими Україна витримала низку російських авіаударів, якими ворог намагався вивести з ладу енергетичну інфраструктуру. Цього вдалося досягти завдяки західним системам протиповітряної оборони та енергозберігаючим заходам.

Однак Росія відновила атаки останніми тижнями, завдаючи удару по енергомережі України з такою інтенсивністю та таким чином, якого не було за понад два роки війни. Тоді російські атаки були більш розпорошеними та націленими по великих частинах енергетичної системи України. Тепер же удари стають більш точними та концентрованими – на одну ціль скеровують десятки ракет і безпілотників, наголошує CNN.

За кілька тижнів цих масованих російських атак майже всі наші річні зусилля з відновлення та ремонту були знищені за кілька днів, за кілька атак, – сказала CNN заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук.

За словами директора київського Центру досліджень енергетики (EIRC) Олександра Харченка, переломний момент стався наприкінці березня. «22 березня Росія почала реалізовувати нову стратегію нападів… Вона полягає в масованих ракетних атаках по конкретних цілях, коли велика кількість ракет і безпілотників одночасно зосереджуються на дуже обмеженій кількості цілей», - сказав він CNN.

Відтоді Росія розгромила українські електростанції по всій країні, а 11 квітня повністю знищила Трипільську ТЕС – найбільшу електростанцію в Київській області.

Замість того, щоб продовжувати зосереджувати свої атаки на українських системах передачі електроенергії, з кінця березня Росія почала масовані атаки на нашу інфраструктуру виробництва електроенергії. На жаль, ворог розвинув свою тактику і використовує високоточну зброю. Результатом є величезне зростання руйнівної сили порівняно з 2023 роком, — наголосив телеканалу генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Водночас удари по теплових електростанціях не спричинили миттєвих тривалих відключень електроенергії в Україні. Теплові станції здебільшого використовуються для балансування загальних потреб – особливо під час інтенсивних періодів опалення взимку, коли споживання різко зростає.

Окрім інтенсивності та концентрації російських атак, змінився і час їх проведення, зазначає CNN. Раніше основна маса ударів Росії припадала на підготовку до зими. Тепер прийшла незвично тепла весна.

Нагадаємо, На Сумщині прикордонники відбили напад російських диверсантів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
В Росії заявили про високу напругу на Донбасі В Росії заявили про високу напругу на Донбасі
В Кремлі зазначають, що напруга на Донбасі й надалі залишається "вищою, ніж норма". Зокрема прессекретар російського президента Дмитро Пєсков згадав й про можливу зустріч президентів України та Росії.
Росія розпочала відведення своїх військ з території окупованого Криму Росія розпочала відведення своїх військ з території окупованого Криму
Російська Федерація розпочала повернення своїх військ з Криму, військові справді почали роз'їжджатись на свої місця постійної дислокації. Напередодні міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про закінчення навчань російських військових.
Loading...
Load next