У Польщі хочуть змінити вимоги для українських лікарів

У Польщі хочуть змінити вимоги для українських лікарів

У Польщі готуються змінити вимоги для лікарів із України. Їм треба буде підтвердити знання польської мови на рівні В1.

Відповідні зміни до законодавства Сейм має розглянути 15 травня, повідомляє Rzeczpospolita.

Лікарі та стоматологи, які працюють або хочуть працювати в Польщі на основі спрощених правил, повинні будуть підтвердити своє знання польської мови на рівні B1. Наразі лікарі-біженці з України не зобов’язані складати мовний іспит. Поправки можуть набути чинності з 1 липня 2024 року.

Лікарі будуть зобов'язані до 1 січня 2026 року подати до відповідної районної медичної ради документ про знання польської мови. Якщо медики не матимуть такого підтвердження, то втратять право на практику лікаря чи стоматолога.

В обґрунтуванні внесення змін зазначається, що за спрощеною процедурою надійшло приблизно 4,2 тисяч заяв лікарів і стоматологів і близько 2 тисяч заяв – від медсестер і акушерок. За даними конфедерація Lewiatan, ці лікарі працюють у таких дефіцитних областях, як відділення невідкладної допомоги лікарень, медична допомога в нічний час та у вихідні дні, загальна хірургія та внутрішні хвороби.

Експерти розходяться в думках, чи достатньо знання мови на рівні В1 для спілкування з пацієнтами у лікарнях. У Вищій Лікарській Раді, яка проводить мовні іспити на знання польської мови іноземними лікарями, виступають за вимогу для українських лікарів знати мову на рівні B2. Такої самої думки й адвокат з медичного права Йоанна Вельголавська-Пілас.

Іспит з польської мови на рівні B1 не охоплює медичної термінології та лексики, процедур та лікування, а це є ключовим для роботи в медичній бригаді. Це особливо важливо в клінічній роботі, де стан пацієнта часто вимагає негайної реакції та співпраці членів лікувальної групи, – пояснює вона.

Іспити і з польської мови як іноземної проводяться в Польщі кожні два місяці.

Нагадаємо, Зеленський зустрівся із держсекретарем США Блінкеном у Києві

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У Польщі поліція зі стріляниною затримала п'яного українського водія У Польщі поліція зі стріляниною затримала п'яного українського водія
Вчора ввечері, 14 квітня в центрі міста Кошалін близько 21 год п'яний 52-річний українець тікав на автомобілі від поліції.
У Польщі загинув 39-річний робітник з України У Польщі загинув 39-річний робітник з України
Тргедія сталась у понеділок, 12 квітня, під час заміни опор електромережі у населеному пункті Брусьнік Тарновського повіту (Малопольське воєводство).
Продавав крадені авто: у Польщі судитимуть "українського бізнесмена" Продавав крадені авто: у Польщі судитимуть "українського бізнесмена"
Українець, разом із ще з двома поляками організували свою банду та продавали крадені авто. За злочинні дії чоловікам загрожує тюремне ув'язнення.
Loading...
Load next