Японський есмінець призвів до нових суперечок між Пекіном і Токіо

Японський есмінець призвів до нових суперечок між Пекіном і Токіо

Есмінець морських сил самооборони Японії на початку липня зайшов у територіальні води Китаю біля східної провінції Чжецзян, ігноруючи попередження китайської сторони, що спричинило нову суперечку між Пекіном і Токіо.

Про це з посиланням на дипломатичні джерела повідомляє Kyodo.

Японський есмінець «Сузуцукі» (Suzutsuki) 4 липня виконував завдання зі спостереження за морськими навчаннями китайських ВМС поблизу провінції Чжецзян та запланованими ракетними пусками під час їх проведення.

Район військових маневрів і стрільб був визначений завчасно, про що влада Чжецзяна поінформувала судна й кораблі, які знаходились у сусідній акваторії.

У день навчань есмінець «Сузуцукі» під час виконання завдань рухався курсом до узбережжя Китаю і підійшов до межі його 12-мильної виключної морської зони.

Китайська сторона попередила японський корабель про наближення до територіальних вод КНР і сигналізувала змінити напрямок руху, проте есмінець лише прискорився й пішов далі. Загалом есмінець перебував у китайських територіальних водах близько 20 хвилин, після чого залишив їх.

Пекін висловив Токіо рішучий протест із приводу цього інциденту, назвавши його навмисною провокацією з боку японського бойового корабля.

Японська сторона наполягає на ненавмисному проході і посилається на Конвенцію ООН з морського права, яка визнає право на «ненавмисний прохід» суден через територіальні води іншої держави, якщо це не загрожує безпеці прибережної держави.

Китайці ж стверджують, що «Сузуцукі» навмисно здійснив провокативний рейд, оскільки йому було передано достатньо попереджувальних сигналів, на які добре підготовлений екіпаж есмінця мав відреагувати, але не зробив цього.

Міністерство оборони Японії повідомило про проведення власного розслідування дій командування й екіпажу корабля.

Нагадаємо, Дитячу лікарня «Охматдит» відновлюватимуть у найкоротші терміни за сучасними стандартами

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next