Британська розвідка назвала наслідки втрати "Газпромом" європейського ринку газу

Британська розвідка назвала наслідки втрати "Газпромом" європейського ринку газу

Росія з 1 липня 2024 року підвищила внутрішні ціни на газ на 11,2%. Це підвищення спрямоване на збільшення доходів на внутрішньому ринку Росії у відповідь на втрату експорту газу до Європи.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії у X (Twitter).

Як зазначається у зведенні, втрата ринку ЄС стала наслідком санкцій проти Росії за вторгнення в Україну, а також навмисного скорочення Росією постачання газу до Європи у відповідь. У 2023 році чистий річний збиток "Газпрому" становив приблизно 6,9 млрд доларів, що стало його найбільшим річним збитком за 25 років.

"Газпром", одна з російських державних енергетичних компаній, вважається монополістом на внутрішньому ринку постачання газу. Таким чином, зростання цін регулюється російським урядом, йдеться у повідомленні.

За даними британської розвідки, інфляція в Росії, швидше за все, залишиться вищою за цільовий показник центрального банку Росії в 4% у другій половині 2024 року. Частково це пов'язано зі зростанням внутрішніх цін на газ поряд зі зростанням інших рахунків населення та збільшенням державних витрат, що зумовлено переважно зростанням військових витрат Росії у зв'язку з війною в Україні.

За оцінками, ціни на газ для російських домогосподарств зросли майже на 34% з початку вторгнення, незважаючи на те, що у 2023 році Росія стане другим за величиною виробником природного газу у світі. У 2025 році вони зростуть ще на 8,2%, що означає майже напевно посилить інфляційний тиск у російській економіці та послабить купівельну спроможність простих жителів Росії, - зазначають у Міноборони Британії.

Нагадаємо, Замах на Трампа: Байден змінить стратегію під час передвиборчої кампанії, - Reuters

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next