Парламент Болгарії зробив перший крок до запровадження євро

Парламент Болгарії зробив перший крок до запровадження євро

Болгарські Народні збори (парламент) сьогодні ухвалили у першому читанні урядовий законопроєкт про запровадження євро в Болгарії.

Про це повідомляє BNT.

Парламент зобов'язав міністерство фінансів подати запит на членство Болгарії в єврозоні з 1 липня 2025 року, якщо протягом поточного року країна виконає останній критерій для приєднання що стосується інфляції, - йдеться у повідомленні.

Протягом двох тижнів після досягнення цього критерію уряд Болгарії зобов’язаний запросити надзвичайні звіти про конвергенцію від Європейського центрального банку та Європейської комісії, щоб засвідчити, що усі вимоги для прийняття до зони євро були виконані.

Ухвалене рішення також передбачає, що Рада міністрів країни у координації з Болгарським національним банком (БНБ) має завершити процес технічної підготовки до запровадження євро не пізніше кінця першого кварталу 2025 року. Депутати також прописали, що Болгарія повинна впровадити євро, зберігаючи офіційний обмінний курс національної валюти до євро.

Законопроєкт також передбачає, що протягом першого місяця з дати запровадження євро у Болгарії в обігу будуть одночасно дві валюти лев та євро, причому обидві валюти матимуть статус законного платіжного засобу. Також встановлено безкоштовний обмін двох валют на шість місяців. Усі типи чинних банківських рахунків, кредитів та депозитів будуть конвертовані відповідними установами безкоштовно в одній операції.

Нагадаємо, У Резерв+ відтепер доступний статус бронювання

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next