Кремль створив мережу організацій для просування наративів у Білорусі та країнах Балтії

Кремль створив мережу організацій для просування наративів у Білорусі та країнах Балтії

Адміністрація президента Росії контролює низку організацій і ресурсів у Білорусі, країнах Балтії, які просувають проросійські наративи.

Про це йдеться в розслідуванні білоруського проєкту «Бюро», підготовленому в партнерстві з Delfi Estonia і LRT.

Журналісти дослідили кілька документів, які отримали від джерел у європейській розвідці. Вони свідчать, що за просування російських інтересів на європейському напрямку відповідає Управління прикордонного співробітництва Адміністрації президента Росії. Як свідчить звіт, підготовлений для цього Управління, російські наративи в Білорусі, Молдові та країнах Балтії просуває мережа організацій. Це Российская ассоциация прибалтийских исследований (РАПИ) і Фонд «Историческая память» (ФИП), а також портали Ru.Baltic і «Евразия.Эксперт».

При цьому РАПИ і Ru.Baltic більше орієнтовані на країни Балтії, у Бі лорусі та Молдові активно працює «Евразия.Эксперт». ФИП достатньо активний на всіх напрямках.

Журналісти отримали в своє розпорядження «медіаплан», розроблений у Росії, з прямою інструкцією, які події і яким чином потрібно висвітлювати в Білорусі з 10 по 16 липня 2023 року. Якщо порівняти публікації на порталі «Евразия.Эксперт» із кремлівською методичкою, то майже в десяти статтях кремлівські наративи повторюються слово у слово. Також ключові тези з кремлівської методички використала в кількох статтях газета адміністрації Лукашенка «СБ. Беларусь сегодня».

Фонд «Историческая память», заснований у 2008 році та підтримуваний російськими державними структурами, очолює одіозний історик та публіцист Олександр Дюков. Як ідеться у звіті фонду за 2008–2018 роки, ФИП створив розгалужену мережу підконтрольних неурядових організацій у різних країнах. У Білорусі такими організаціями є асоціація істориків «Союзная инициатива памяти и согласия» та інформаційний портал IMHOclub.by, білоруське товариство «Знание». Крім того, 2022 року фонд уклав угоду про співпрацю з Генеральною прокуратурою Білорусі, щоб дослідити «факти геноциду цивільного населення СРСР у роки Великої Вітчизняної війни та післявоєнний період».

На балтійському напрямку рупори кремлівської пропаганди стикаються з труднощами в роботі через заборону та блокування. Тому вони змінили свою стратегію і замість заборонених каналів трансляції наративів використовують переважно мережі Tik Tok і Telegram.

Управління прикордонного співробітництва Адміністрації президента РФ, яке курирує просування проросійських наративів, створене у 2018 році для «просування національних інтересів Росії на території колишнього СРСР». Три роки тому його перепрофілювали на європейський напрямок — країни Балтії, Молдову та Білорусь. Управління прикордонного співробітництва очолює Олексій Філатов. Відомство підзвітне напряму заступнику голови адміністрації Путіна Дмитру Козаку. 

Нагадаємо, Магучіх та Геращенко вийшли до фіналу в стрибках у висоту

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Україна посилює контроль на кордоні із Білоруссю Україна посилює контроль на кордоні із Білоруссю
Україна ввела додаткові обмеження на кордоні з Білоруссю у Рівненські області. Зокрема запроваджено додаткові тимчасові обмеження.
Loading...
Load next