В Україні завершили розслідування щодо хакерських атак на провідні світові компанії

В Україні завершили розслідування щодо хакерських атак на провідні світові компанії

Українські правоохоронці завершили розслідування у справі проти учасників міжнародної хакерської групи, яка атакувала найпотужніші компанії Франції, Норвегії, Німеччини, Нідерландів, Канади та Сполучених Штатів.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Слідством встановлено, що зловмисники атакували провідні світові компанії, починаючи з 2018 року. Для цього вони розробили та застосовували шкідливе програмне забезпечення. Фігуранти зламували насамперед облікові записи працівників підприємств, використовуючи інформацію з відкритих джерел та методи соціальної інженерії.

З привласнених акаунтів хакери поширювали шкідливий програмний код у корпоративній екосистемі. Таким чином вони отримували доступ до серверів і викрадали звідти інформацію. Дані на комп’ютерах жертв зашифровувалися та ставали непридатними для використання. За дешифрування інформації члени угруповання вимагали мільйонні виплати у криптовалюті.

За кілька років злочинної діяльності фігуранти зашифрували понад тисячу серверів світових підприємств та завдали збитків на понад 3 млрд грн у перерахунку на національну валюту.Слідство велося за участю іноземних колег об’єднаної слідчої групи JIT із Норвегії, Нідерландів і Франції, а також правоохоронців з Німеччини, фахівців Федерального бюро розслідувань США, Європолу та Євроюсту.

Проведені були загалом понад 80 санкціонованих обшуків у приміщеннях й автомобілях фігурантів у Київській, Черкаській, Рівненській та Вінницькій областях. У результаті правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, банківські та сім-картки, «чорнові» записи, десятки електронних носіїв інформації, майже чотири мільйони гривень і криптовалютні активи.

Згодом поліцейські спільно з іноземними колегами виявили ще криптоактиви на понад 24 млн грн в еквіваленті, а також квартири, будинки, дев'ять елітних автомобілів і 24 земельні ділянки загальною площею майже 12 га, що належать учасникам хакерської групи.

Суд за клопотанням слідства наклав на вказане майно арешт. Розслідування здійснювалося за наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 361 – несанкціонованого втручання в роботу інформаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж;
  • ч. 2 ст. 361-1 – створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збут шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут;
  • ч. 4 ст. 189 – вимагання.

Двоє фігурантів оголошені в державний та міжнародний розшук.

Нагадаємо, Воєнна економіка рф починає виснажуватись – Bloomberg

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Смерть мера Кривого Рогу: слідство розглядає версію самогубства через зловживання у бюджеті міста (відео) Смерть мера Кривого Рогу: слідство розглядає версію самогубства через зловживання у бюджеті міста (відео)
Слідство встановило факти серйозних зловживань у місті, тому не виключає ймовірного самогубства загиблого мера міста Костянтина Павлова. Міністр Монастирський зауважив, що це один із тих моментів, коли відповідальність могла понести людина, яка підписувала фінансові документи, а саме мер.
На Хмельниччині впала повітряна куля: що відомо про жертв (фото) На Хмельниччині впала повітряна куля: що відомо про жертв (фото)
У результаті падіння повітряної кулі на Хмельниччині загинув 53-річний житель Прилук, а також ще п’ятеро травмувалися.
Loading...
Load next