МОЗ відсторонило гендиректора Охматдиту від виконання обов’язків до завершення перевірок

МОЗ відсторонило гендиректора Охматдиту від виконання обов’язків до завершення перевірок

Генеральний директор Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" Володимир Жовнір відсторонений від виконання обов’язків до завершення перевірок Національною поліцією України, іншими правоохоронними органами та комісією Міністерства охорони здоров’я.

Про це повідомляє міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

За словами міністра, про подальші рішення, в тому числі й кадрові, повідомлять додатково.

Моя позиція — виконувачем обов'язків має бути людина з-поміж завідувачів відділень, яка отримає найбільшу підтримку колег. Зараз проводжу консультації, - зазначив Ляшко.

За його словами, факти, пов'язані з відновленням будівель Охматдиту та діями Благодійної організації "Благодійний фонд "Охматдит"- здорове дитинство", в тому числі зазначені у ЗМІ, наразі вивчаються Національною поліцією України за його зверненням. Зареєстроване відповідне кримінальне провадження. Триває досудове розслідування. Також аналітичну роботу з цього приводу проводить НАБУ. Крім цього, триває внутрішня перевірка МОЗ.

Всі обставини мають бути встановлені. Всі винні мають бути покарані. Лікарня має бути відбудована. Все має відбуватися чітко, прозоро, швидко і відповідно до законодавства, - наголосив Ляшко.

Він повідомив, що вчора отримав перші результати проведення перевірки комісії МОЗ.

На жаль, є випадки викривлення ключової інформації, яка подається офіційно мені, у засоби масової інформації та міститься в документах, і зі сторони керівництва лікарні, і зі сторони Фонду, - заявив Ляшко.

За його словами, до оцінки наданих під час проведення тендеру конкурсних пропозицій було залучено два робочі органи: робоча група Охматдиту, затверджена наказом генерального директора Охматдиту № 142 від 18 липня 2024, та загальні збори Фонду. 25 липня на черговому засіданні робочої групи учасники ухвалили рішення про необхідність запросити додаткову інформацію у фонду про компанії-учасники.

31 липня рішенням загальних зборів фонду надано рекомендацію Охматдиту щодо укладення договору на виконання ремонтних робіт пошкодженого сучасного корпусу лікарні з вже відомою компанією, що зафіксовано у протоколі.

Рішення оголосити компанію переможцем тендеру прийняв генеральний директор Охматдиту Володимир Жовнір, про що було поінформовано громадськість на офіційній сторінці лікарні. При цьому, згідно з інформацією, яка стала відома в ході проведення перевірки МОЗ, відповідні рекомендації про фінальний вибір переможця від Робочої групи саме Охматдиту отримані не були. Чому? Це питання залишається відкритим і буде досліджене компетентними органами, - зауважив Ляшко.

Він додав, що збирати кошти саме на рахунок фонду після атаки на Охматдит 8 липня запропонував директор лікарні, посилаючись на успішний досвід співпраці.

МОЗ дотримується раніше озвученого плану, згідно з яким всі подальші процеси відновлення Охматдиту будуть відбуватися під наглядом ради з відновлення, куди вже увійшли представники міжнародних організацій та компаній, які здійснили найбільші пожертви. Сьогодні відбудеться засідання для відбору 7 учасників з числа представників громадськості, тобто Рада у складі 15 осіб буде остаточно сформована, - підкреслив Ляшко.

Він закликав раду з відновлення зібратися вже в цей понеділок, аби розглянути поетапний план відновлення Охматдиту та надати свої рекомендації щодо подальших дій. Міністр нагадав, що всі рішення ради є публічними та оприлюднюються на ресурсах МОЗ.

Нагадаємо, «Охматдит» звернеться до правоохоронців щодо відмови БФ передати гроші на відбудову

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next