Росія створила таємний підрозділ для атак на підводну інфраструктуру Євросоюзу - CNN

Росія створила таємний підрозділ для атак на підводну інфраструктуру Євросоюзу - CNN

США зафіксували підвищену військову активність Росії навколо підводних кабелів ЄС і вважають, що тепер РФ зможе планувати диверсії, спрямовані на виведення з ладу критично важливої світової комунікаційної інфраструктури.

Про це CNN повідомили два американських чиновники.

За словами одного з чиновників, Росія розробляє спеціальний військовий підрозділ під назвою Головне управління глибоководних досліджень, який розгортає флот підводних човнів і морських безпілотників.

Нас непокоїть посиленням російської військово-морської активності і те, що Росія може завдати шкоди підводній критично важливій інфраструктурі США і союзників. Росія продовжує розвивати свої військово-морські можливості для підводних диверсій, головним чином через Головне управління глибоководних досліджень, - заявив американський чиновник.

США регулярно відстежують російські кораблі, які патрулюють поблизу критично важливих об'єктів морської інфраструктури і підводних кабелів, часто далеко від російських берегів, сказав чиновник. Командири НАТО повідомили, що в квітні 2023 року стали свідками посилення російської активності над підводними кабелями в Балтійському морі.

Минулого року спільне розслідування Швеції, Данії, Норвегії та Фінляндії виявило, що Росія має флот ймовірних шпигунських кораблів, які діють у північноєвропейських водах з метою потенційної диверсії проти підводних кабелів і вітрових електростанцій. Використовуючи аналіз даних, перехоплені радіопереговори і джерела розвідки, розвідувачі відстежували близько 50 кораблів, що діяли в цьому регіоні, використовуючи підводне спостереження для нанесення на карту місць потенційних атак.

Як зазначив американський чиновник, російське керівництво надає велике значення Головному управлінню глибоководних досліджень, продовжуючи фінансувати його навіть під час війни в Україні.

Він додав, що США розглядатимуть будь-який подібний саботаж підводної інфраструктури як значну ескалацію російської агресії за межами України.

Нагадаємо, Умєров у межах "Рамштайну" провів зустріч з міністрами оборони скандинавських та балтійських країн

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
СБУ викрила канал постачання запчастин до військової техніки у Росії СБУ викрила канал постачання запчастин до військової техніки у Росії
На Харківщині контррозвідка Служби безпеки України заблокувала канал, яким до російських оборонних підприємств незаконно постачали українські запчастини до військової техніки. Зокрема, товари потрапляли до країни-агресора під виглядом цивільних.
США може відправити свої військові кораблі у Чорне море через ситуацію із Росією США може відправити свої військові кораблі у Чорне море через ситуацію із Росією
Америка розглядає можливість відправлення військових кораблів у Чорне море протягом найближчих декількох тижнів. В такий спосіб хочуть підтримати Україну через посилену військову присутність РФ біля українських кордонів.
Loading...
Load next