В який водоймах краще не купатися та чим це може бути небезпечно?

В який водоймах краще не купатися та чим це може бути небезпечно?
Перш ніж обирати місце для купання, потрібно пам’ятати, що в озерах, територію яких не доглядають, де є багато чагарників, висока трава чи опале листя, можуть розмножуватись різноманітні інфекції.Лі

Перш ніж обирати місце для купання, потрібно пам’ятати, що в озерах, територію яких не доглядають, де є багато чагарників, висока трава чи опале листя, можуть розмножуватись різноманітні інфекції.

Лікарка-гастроентеролог Львівської обласної клінічної лікарні Олена Ходосевич зазначає: "Дуже багато різноманітних глистяних інвазій, вірусних захворювань і захворювань викликаних найпростішими мікроорганізмами. Їх є величезна кількість. Їх всіх навіть не перерахувати".

Заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут додає: "В першу чергу - це кишкові інфекції. З них можна назвати такі відомі як сальмонельоз та дизентерія. Можливо, менш відомі як ешерихіоз, а також може розповсюджуватися холера, яка може бути завезена в наші регіони".

Часом після купання у водоймах можна відчути навіть симптоми отруєння.

Олена Ходосевич розповідає:"Можуть бути різноманітні кишкові ентеровірусні інфекції, які проявляються як отруєння. Насправді, це не отруєння на доброякісні продукти, а вірусне зараження специфічними ентеровірусами, які проявляються болями в животі, блюванням, поносом і підвищення температури".

Живуть у воді інфекції, які є дуже небезпечними. Наприклад, таке захворювання як лептоспіроз, при невчасному зверненні може призвести до смерті. До слова, в Україні кожного року фіксують випадки цієї недуги.

"В нас були в попередні роки в деяких відкритих водоймах та відпочинкових зонах виявлені лептоспіри і ми давали низку рекомендацій з приводу цієї ситуації", – зазначає Олег Когут.  

Та не всі водойми перевіряють. Тому, якщо ви після купання відчуєте грипоподібні ознаки і болі в м'язах, негайно зверніться до лікаря. Додамо також, що симптоми різних інфекцій можуть проявлятись і на шкірі.

Олена Ходосевич розповідає: "Циркарія викликає свербіж плавця або водний свербіж. Людина покупалася у водоймі і в неї починається свербіж. Його викликають маленькі глисти циркарії, які занурюються в шкіру і людина думає, що в неї алергічні прояви на щось".

І це ще далеко не все, що може проявитись після купання у ставках та озерах. Щоб зменшити ризики зараження інфекціями варто обирати протічні водойми. А якщо на шкірі є порізи чи рани, то у воду краще взагалі не лізти.

Авторка: Ірина Цвігун

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
МОЗ оприлюднило законопроєкт про легалізацію медичного канабісу МОЗ оприлюднило законопроєкт про легалізацію медичного канабісу
Для використання канабісу з науковою метою громадяни зокрема мають отримати ліцензію від Нацполіції.
В Україні виявили 717 нових випадків захворювання на COVID-19 В Україні виявили 717 нових випадків захворювання на COVID-19
За добу в Україні зафіксовано 717 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.
Loading...
Load next