Львівські кардіохірурги провели складну операцію без залучення донорської крові

Львівські кардіохірурги провели складну операцію без залучення донорської крові
Набирається сил та готується до виписки. Романа Малішевського  відтепер знає увесь медперсонал, бо ж іще тиждень тому його релігійні переконання заскочили зненацька лікарів.

Набирається сил та готується до виписки. Романа Малішевського  відтепер знає увесь медперсонал, бо ж іще тиждень тому його релігійні переконання заскочили зненацька лікарів. У кардіоцентр з гострим інфарктом міокарда чоловіка привезла медицина катастроф. У ході обстеження виявили ще й розрив аорти - найбільшої судини людського організму. Тож хід лікування довелося змінювати.

Головний лікар Львівського обласного кардіологічного центру Степан Павлик зазначив: «Вже на гіпотензії ми його тримали майже 4 доби, щоб всі ті ліки, які йому були призначені для лікування гострого інфаркту, тому що стент може затрамбуватися і ми давали ліки, які розріджують кров, а тут навпаки аорта розірвалася і не треба тих ліків взагалі, бо чим раз більший ризик кровотечі».

І здавалося б, коли методика порятунку вже визначена, на медиків чекала несподіванка: пацієнт категорично проти переливання крові під час операційного втручання чи будь-яких інших кровозамінників. Пояснює: не дозволяє віросповідання.

«То ваше рішення, я кажу так, моє, я кажу я не вливав і не буду вливати кров  і тоді вони погодилися на альтернативне лікування», - згадує пацієнт Роман Малішевський.

Ось тут перед лікарями постала дилема : як і життя врятувати при такому діагнозі, і побажання людини  виконати.         

Завідувач кардіохірургічного відділення Львівського обласного кардіологічного центру Назар Грабовський розповідає: «Ми вагалися, ми думали, ми зважували всі за і проти, ми заглядали в літературу, ми готувалися до цього стільки, скільки в нас було часу, а його було мало».

Головний лікар Львівського обласного кардіологічного центру Степан Павлик додає: «Біда в тому, що є така методика, коли можна забрати кров пацієнта, а потім її перелити, ми не могли і те зробити, тому що був низький гемоглобін, тут нашарувалося все в одному, а операція йде за штучним кровообігом, тобто і тут ми не могли дати чужої крові. Ми екстримали, не було куди діватися».

Під час подібних операцій йде велика втрата крові. Зазвичай, медики заготовлюють наперед два літри життєдайної, а тут така несподіванка, коли або без донорської крові або смерть. Та львівські кардіохірурги зуміли вийти з честю.

Завідувач кардіохірургічного відділення Львівського обласного кардіологічного центру Назар Грабовський наголошує: «90% пацієнтів таких, якщо їх не прооперувати, вони помруть в перші доби або години після настання такого захворювання, ризик операції також є досить високий і коливається в межах 30%.  Смертність при операціях,  навіть коли можна застосовувати препарати крові, в даному випадку вони не були застосовані і операція пройшла успішно».

Високо оцінив професійність та розуміння львівських лікарів і сам пацієнт.

«Я просто вдячний, що такі гарні є лікарі, які розуміють мене, не сперечалися зі мною, узгодили все зі мною», - Роман Малішевський, пацієнт.

Під наглядом фахівців Роман Малішевський пробуде ще декілька днів, а потім на нього чекатиме вже курс реабілітації вдома.

Авторка: Валерія Паненко

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Україна "пожовтіла": уряд скоротив кількість "помаранчевих" карантинних зон в українських регіонах Україна "пожовтіла": уряд скоротив кількість "помаранчевих" карантинних зон в українських регіонах
Майже вся територія України перебуває в "жовтій" зоні карантину. У "помаранчевій" зоні залишилися лише дві українські області - Миколаївська і Черкаська.
У Нідерландах виявили новий штам ВІЛ У Нідерландах виявили новий штам ВІЛ
Наразі зафіксовано 109 випадків зараження новим штамом.
Loading...
Load next