Львівські лікарі розповіли чому в людей жирніє волосся

Львівські лікарі розповіли чому в людей жирніє волосся
На шкірі волосистої частини голови знаходиться велика кількість сальних залоз. Вони створюють гідроліпідну плівку, тобто виділяють шкірне сало, яке в медицині називають себіум.

На шкірі волосистої частини голови знаходиться велика кількість сальних залоз. Вони створюють гідроліпідну плівку, тобто виділяють шкірне сало, яке в медицині називають себіум. Якраз і від цього брудниться наше волосся.

"Вона виконує захисну функцію від проникнення чужорідних організмів і ультрафіолетового випромінювання, а також зберігає вологу", - пояснює лікарка-трихолог, дерматолог Христина Решетняк.

Та коли волосся жирніє вже наступного дня або через декілька годин після миття - це сигналізує про проблему в організмі.

"Надмірне виділення себіуму може бути спадковим фактором. Також на це впливає неправильне харчування, нервові стреси, зміна гормонального фону, порушення функції шлунково-кишкового тракту", - додає вона.

Навіть засоби догляду можуть провокувати надмірне виділення жиру. За словами медика, додатковими факторами є використання стайлінгу, пінок, гелів для волосся, жирних бальзамів, які обтяжують, а також спеціальних кремів. Між іншим, неправильно підібрані шампуні теж впливають на це.

Не секрет, що представниці рівного волосся з цією проблемою стикаються частіше. Та щоденне миття голови не змінить ситуацію, а навпаки погіршить, адже таким чином з голови вимивається природній жир, після чого шкіра виробляє його подвійну порцію. Тому таку проблему допоможе не інтернет та консультанти в магазинах з косметикою, а лікар-трихолог.

"У таких випадках потрібно звернутися до лікаря та правильно підібрати шампунь. Адже, коли ми затягуємо з цим, то може виникнути таке захворювання, як себорейний дерматит: йде запалення сальних залоз з приєднанням дріжджової флори й виникають лущення, лупа, кірки, а також червоні плями", - зазначає Христина Решетняк.

Волосся не любить гарячої води. Це не тільки травмує самі волосини, але і провокує більше виділення шкірного сала. Такий же ефект створює сушіння волосся феном, який також пересушує шкіру. Та і це не останній фактор, який впливає на жирність волосся.

Також надмірне розчісування, дотик до волосся, влітку - вплив ультрафіолетового випромінювання, а взимку - використовування синтетичних головних уборів може пришвидшити виділення себімуму. Окрім того, не потрібно забувати, що щітки та гребінці можуть затримувати частинки бруду та жиру. Тому для них також потрібна гігієна.

"Рекомендовано мати індивідуальні засоби догляду, тобто гребінці, бо часточки себімуму або дріжджоподібні грибки можуть переноситися з однієї шкіри волосистої на іншу", - запевнює лікарка-трихолог.

Не забувайте, що вживання надто солодкої, жирної та смаженої їжі порушує роботу травної системи, що також впливає на надмірне виділення шкірного сала. А щодо кисломолочних продуктів, овочів та фруктів, то вони в раціоні мають бути кожного дня.

https://www.youtube.com/watch?v=tFITMiZDoq8&ab_channel=PravdaTUTLviv&fbc...

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Що робити при хіматаці чи аварії на хімпідприємстві (інструкція) Що робити при хіматаці чи аварії на хімпідприємстві (інструкція)
У разі хімічної атаки або аварії необхідно одягнутись так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри та використовувати протигази або ватно-марлеві пов’язки.
Нові правила перетину кордону: як швидко знятися з самоізоляції Нові правила перетину кордону: як швидко знятися з самоізоляції
Із 5 серпня в Україні діють нововведення щодо перетину кордону, пов’язані з запобіганням розповсюдження COVID-19.
Loading...
Load next