Кишкові інфекції: як вберегти себе у літній період (відео)

Кишкові інфекції: як вберегти себе у літній період (відео)
Медики радять бути уважними до продуктів, які берете з собою на природу: не використовуйте швидкопсувні продукти та уникайте багатокомпонентних страв.

Від брудних рук – і до несвіжої їжі. Для того, аби підхопити кишкову інфекцію багато не потрібно. З’їсти харчі із зараженого посуду, покупатись у забрудненій водоймі та навіть зайвий раз не помити руки. Та навіть останнє слід робити у чистій воді.

Найбільш небезпечне вживання їжі власне в рекреаційних зонах. Тому що треба пам’ятати, що руки треба мити не водою в морі чи  озері чи в річці, а як мінімум водою гарантованої якості можна взяти бутильовану з собою. Варто пам’ятати про те, що використовувати воду можна лише гарантовану тобто або придбану бутильовану, або ту, яку людина привезла наприклад з собою, - повідомила керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко.

І такі, на перший погляд, безтурботні ігри та пустощі, під час яких можна наковтатись води із озера чи моря можуть завершитись серйозним кишковим захворюванням.

Якщо вода є забруднена, то кишкові інфекції насамперед вірусні, рота вірусні, ентеровірусні, зазвичай люди, які їдуть на озера, на море, відпочивають біля якихось водоймищ вони як правило хворіють на кишкові інфекції, - наголосила завідувачка четвертого відділення Львівської інфекційної лікарні Таміла Алексанян.

Аби не підхопити кишкову інфекцію, медики радять бути уважними і до продуктів, які зазвичай беруть із собою на природу. Зокрема рекомендують  не використовувати швидкопсувні продукти та заможливістю уникати на відпочинку багатокомпонентних страв, себто салатів.

Якщо люди їдуть на природу вони повинні пам’ятати, о шашлик швидко псується. Значить його треба в першу чергу або готовим привозити або в першу чергу смажити, не чекати в спеку там якогось обіду чи. Тому що м'ясо дуже швидко розкладається. Ну і крім того дотримуватись всіх засобів гігієнічних, - додала Таміла Алексанян.

Якщо ж ви відчуваєте нудоту, маєте діарею, головний біль або дискомфорт в області кишківника чи шлунка, а ще підвищену температуру тіла та блювоту - обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря. Адже це усі симптоми кишкової інфекції. В реаліях пандемії до цього варто ставитись іще обережніше, кажуть фахівці.

Коронавірус може уражати і органи кишково-шлункового тракту безпосередньо. Окрім того є ще постковідні стани, які включають ураження і печінки, товстої кишки і загострення кислото-залежних станів, - зазначила лікарка-гастроентеролог Олена Ходосевич.

Застерігають фахівці бути уважними і на масових гуляннях. Мовляв, частенько саме численні отруєння лікують після різноманітних бенкетів. Будь це весілля, хрестини чи день народження. До прикладу, як зовсім нещодавно в одному із ресторанів Львівщини. Де згодом в пацієнтів виявили сальмонелу. Після цього випадку у області закликали заклади громадського харчування відмовитись від страв зі сметаною, майонезом чи заварним кремом. 
 

 

Читайте також
Запалення м’язів: різкий гострий біль може бути причиною міозиту (відео) Запалення м’язів: різкий гострий біль може бути причиною міозиту (відео)
Різкий гострий біль у визначеному місці може вказувати на міозит, тобто запалення одного або декількох груп м’язів.
БІЛЬ У СПИНІ: причини, лікування, профілактика БІЛЬ У СПИНІ: причини, лікування, профілактика
Неприємні симптоми можуть виникати через сидячий спосіб життя, неправильно підібрану подушку чи матрац, носіння важкої сумки, високих підборів тощо
200 медиків з фальшивими сертифікатами скористалися анонімною вакцинацією на Закарпатті 200 медиків з фальшивими сертифікатами скористалися анонімною вакцинацією на Закарпатті
Анонімний кабінет вакцинації - це соціальний проект для людей, які отримали фальшивий сертифікат про щеплення від коронавірусу та змінили своє рішення.
Loading...
Load next