Коли в Україні очікують спалах Covid-19 – прогноз КШЕ

Коли в Україні очікують спалах Covid-19 – прогноз КШЕ
Хоча Євросоюз поки не планує виключати Україну зі свого списку безпечних напрямків для подорожей у зв’язку з COVID-19, експерти прогнозують, що новий спалах Covid в Україні почнеться вже зовсім скоро.

Фото: з відкритих джерел

Вже 20 українських областей демонструють зростання рівня шпиталізації інфікованих Covid-19, що свідчить про можливий спалах вже упродовж наступних двох тижнів. Таким є висновки дослідників Київської школи економіки, передає ВВС. 

"За рівнем захворюваності серед великих європейських країн Україна продовжує перебувати на звичній 13-й позначці. Середній рівень захворюваності упродовж минулих двох тижнів становить 20 осіб на 100 тисяч населення", - кажуть дослідники.

Кількість шпиталізацій на тиждень зросла на 17%, хоча раніше цей показник становив 3-5%. Навантаження на систему охорони здоров'я почало збільшуватися. Експерти прогнозують, що новий спалах Covid в Україні очікується за два тижні.

"Зараз ми ще не говоримо про початок спалаху в країні, адже госпіталізації перебувають на рівні плато навколо малих чисел і збільшення є наслідком коливань. Однак впродовж найближчого тижня ми очікуємо, що госпіталізації вже будуть перевищувати виписки", - зазначає керівник Центру економіки охорони здоров'я КШЕ Юрій Ганиченко.

Найбільш ризикована ситуація склалася в Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській та Хмельницькій областях, на які припадає половина шпиталізацій. Київ, принаймні на початку серпня, перебуває в зоні "тимчасової безпеки", вважають дослідники.

Водночас показники смертності та зайнятості ліжок у лікарнях все ще є одними з найнижчих за цей рік. Середня смертність від Covid-19 на добу в Україні наразі становить 15 людей. Реанімаційні ліжка зайняті на 12%, ліжка з ШВЛ - на 9%.

Минулого тижня Уряд оновив національний план вакцинації від COVID-19, згідно з яким Україна планує зробити понад 8,5 млн доз вакцини щомісячно у четвертому кварталі. План на липень становив понад 5 мільйонів доз, однак фактично Україна зробила 3 мільйони. Тож, як зазначає Юрій Ганиченко, у жовтні-грудні в країні потрібно здійснити 9 мільйонів щеплень, аби “перекрити” липневий недобір.

Тим часом Євросоюз поки не планує виключати Україну зі свого списку безпечних напрямків для подорожей у зв’язку з COVID-19. Принаймні, найближчі два тижні, кажуть експерти. 

Читайте також
"Смітники пахнуть прянощами": історії людей, які відчули на собі наслідки коронавірусної хвороби "Смітники пахнуть прянощами": історії людей, які відчули на собі наслідки коронавірусної хвороби
Втрата смаку та нюху є одними з найпоширеніших симптомів під час інфікування на COVID-19. У когось вони можуть повернутися за декілька днів, комусь потрібно декілька місяців. Ба більше, як виявилося, смак та нюх можуть спотворитися. Декому доводиться розпрощатися з багатьма улюбленими продуктами. Когось постійно переслідують різкі запахи, а деколи страшенний сморід. Ми зібрали історії героїв, які на собі відчути життя без смаку та нюху.
В Україні виявили майже 150 випадків захворювання на штам "Дельта" В Україні виявили майже 150 випадків захворювання на штам "Дельта"
Штам "Дельта" поширюється швидше, ніж звичайний вірус. Зокрема, він частіше призводить до госпіталізації, однак вакцинація захищає від захворювання на новий вид COVID-19.
Loading...
Load next