В Україні вперше виявили нову мутацію штаму Дельта: хворим виявився пацієнт з Дніпра

В Україні вперше виявили нову мутацію штаму Дельта: хворим виявився пацієнт з Дніпра
Дослідження мутацій коронавірусу вчені проводять на замовлення Ради національної безпеки та оборони України.

В Україні вперше виявили випадок штаму коронавірусу Дельта AY.4.2. Цю мутацію зафіксували у пацієнта з міста Дніпро. Про це повідомив Інститут молекулярної біології і генетики. 

Зазначимо, що вперше у світі зафіксували цей варіант у Великій Британії літом 2021 року. Як заявили британські вчені, він є найзаразнішим з усіх варіантів вірусу SARS-CoV-2.

Науковці Інституту молекулярної біології й генетики тільки що завершили роботу зі встановлення штамiв COVID-19 в чергових зразках, які були надані Центром громадського здоров'я України. Загалом науковці проаналізували 75 зразків, взятих наприкінці жовтня у хворих з восьми регіонів України.

— Харків – 8 зразків,

— Херсон – 10,

— Київ – 9,

— Львів – 9,

— Ужгород – 10,

— Одеса – 10,

— Дніпро – 10,

— Луцьк – 9.

Зазначимо, що всі без винятку зразки містили штам коронавірусу Дельта.

Важливо підкреслити: і сам індійський «материнський» штам, і його мутовані варіанти мають дуже високий рівень контагіозності у порівнянні з уханським штамом SARS-CoV-2, що прийшов у світ у грудні 2019 р. з Китаю, та британським Альфа, який спричинив попередню хвилю захворювання в Україні і світі.

Про це свідчать і дані міжнародної наукової бази даних GISAID, згідно з якими на сьогодні різноманітні варіанти штаму Дельта знайдено у більш як 97% зразків, секвенованих у світі. Це безпрецедентно, адже досі жоден штам ковіду не мав такого тотального домінування на планеті, - запевняють у пресслужбі.

Як повідомляється, вчені ІМБГ продовжують глибший структурно-функціональний аналіз отриманих результатів для виявлення особливостей знайдених штамів SARS-CoV-2.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні за минулу добу зафіксовано понад 14 тисяч нових випадків COVID-19 В Україні за минулу добу зафіксовано понад 14 тисяч нових випадків COVID-19
91,1 % госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня - невакциновані та не мали жодної дози антиковідної вакцини.
В Україні в 2 областях за минулу добу не зробили жодного COVID-вакцинування В Україні в 2 областях за минулу добу не зробили жодного COVID-вакцинування
В Україні за минулу добу, 22 травня, зробили 3 503 щеплень проти COVID-19: першу дозу вакцини отримали 1022 людини, а завершили вакцинацію (отримали другу дозу) — 2 481. Однак, у двох регіонах за минулу добу не провели жодного щеплення від коронавірусної інфекції.
Зеленський заявив, що в Україні ситуація з коронавірусом покращується, однак потрібно більше щеплень Зеленський заявив, що в Україні ситуація з коронавірусом покращується, однак потрібно більше щеплень
Президент України Володимир Зеленський повідомив, що ситуація із COVID-19 в країні покращується, адже за останніх 6 тижнів епідемічні показники щодо поширення коронавірусу стабілізувалися.
Loading...
Load next