Більше безкоштовних послуг та "хірургія одного дня": які зміни чекають на медицину 2022 року

Більше безкоштовних послуг та "хірургія одного дня": які зміни чекають на медицину 2022 року
Національна служба здоров’я працює над розширенням спектру медичної допомоги, яку пацієнт може отримати в лікарнях безоплатно. Особливий фокус на безпеці та якості послуг.

У 2022 році в Програмі медичних гарантій (ПМГ) з’явиться ще більше безоплатних послуг для пацієнтів. Окрему увагу Національна служба здоров’я приділить підвищенню якості медичних послуг. Для цього в державному бюджеті передбачено 157,3 млрд грн, що на 33 мільярди більше ніж у 2021 році. Зауважимо, що це найбільша сума з початку реформи фінансування системи охорони здоров’я. Про це пише "ПравдаТУТ News" з посиланням на Урядовий портал.

Як і раніше, найпильніша увага в Програмі медичних гарантій буде прикута до пріоритетних медичних послуг. Це допомога при захворюваннях, які є основними причинами смертності в Україні та лікування яких найбільше б’є по кишенях українців: інсульти, інфаркти та онкологія, — розповідає про нововведення ПМГ 2022 заступник Голови НСЗУ Тетяна Бойко.

Нововведення 2022 року — стаціонарозамінні форми лікування. Адже багато медичних втручань не потребують стаціонару й успішно проводяться амбулаторно. Також у планах послуга “Хірургія одного дня”: після нескладної операції пацієнт зможе того самого дня повернутися додому.

Крім того, служба здоров’я прагне зменшити витрати українців із хронічними захворюваннями на ліки, які треба приймати постійно. Тому в 2022 році програма "Доступні ліки” розшириться. НСЗУ пропонує включити до неї препарати для лікування хвороби Паркінсона та хронічного обструктивного захворювання легень.

Раннє виявлення онкохвороб, як і раніше, буде пріоритетом Програми медичних гарантій. Ідеться про ендоскопічні дослідження та мамографію в групах підвищеного ризику.

З 2022 року, країна планує збільшити виплати медзакладам, але збільшаться й вимоги. Наприклад, в інтересах пацієнта НСЗУ укладатиме договори лише з тими установами, які в 2021 році провели мінімум 150 пологів; або медзаклад зможе укласти договір з НСЗУ, якщо пролікував 100 інсультів або 50 інфарктів.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Цьогоріч в Україні планують провести 300 операцій із трансплантації кісткового мозку Цьогоріч в Україні планують провести 300 операцій із трансплантації кісткового мозку
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що цьогоріч в Україні планують провести 300 операцій із трансплантації кісткового мозку й додав, що з кожним роком ця цифра лише збільшуватиметься.
Loading...
Load next