«Рік вакцинації», аеромедична евакуація, лікування раку: головні події медицини за 2021 рік

«Рік вакцинації», аеромедична евакуація, лікування раку: головні події медицини за 2021 рік
Щороку наприкінці грудня хочеться підсумувати події року і згадати ті, якими можна пишатися. Дякуємо лікарям, що допомагають українцям вберегтися чи одужати від COVID-19.

Головні події 2021 року у сфері медицини від ПравдаТУТ News.

Вакцинація

23 лютого в Україні зареєстровано дві вакцини проти COVID-19: від AstraZeneca та Pfizer/BioNTech. Перша партія вакцини Ковішелд надійшла до України. Вже 24 лютого вакцинували першу людину від коронавірусу вакциною від AstraZeneca.

Вже 47,3% дорослого населення України отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19.

Центр трансплантології у Львові

Унікальний центр в Україні де пацієнти можуть стати на листок очікування, пройти обстеження, безкоштовно отримати трансплантацію (в тому числі й від родинного донора) та пройти повний курс реабілітації після пересадки органу.

 Його відкрили у лікарні швидкої допомоги. Загалом вже чотири львівські лікарні мають ліцензії на проведення трансплантацій: ЛШМД, обласна клінічна лікарня, міська дитяча лікарня і Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр. Всі чотири лікарні увійшли в пілотний проєкт МОЗ із трансплантації органів.

Аеромедична евакуація 

У квітні в Україні виконали першу цивільну аеромедичну евакуацію. Проєкт реалізовує Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, але умови для посадки вертольота у кожній місцевості різні, тож наразі це дороги, поля, стадіони. Також планують збудувати спеціальні вертолітні майданчики.

Лікування раку

До ще однієї медичної перемоги варто зарахувати те, що Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр першим в Україні включили в американський проєкт з лікування важких форм раку.

Герої року

Окрім фахових лікарів, які щоденно рятують життя, цього року відзначилися героїчним вчинком і студенти-медики. Троє старшокурсників медуніверситету врятували життя літньому чоловіку, якому стало погано у трамваї у Львові. Студенти, які випадково опинилися поруч, 10 хвилин його реанімували, поки не приїхала швидка. Лікарі підтвердили, що правильні дії студентів врятували пенсіонеру життя.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
За час пандемії в Україні захворіло 3,4 млн людей, за останню добу більше 13 тисяч випадків COVID-19 За час пандемії в Україні захворіло 3,4 млн людей, за останню добу більше 13 тисяч випадків COVID-19
Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.
Реакція на пандемію COVID-19 психічної системи людини Реакція на пандемію COVID-19 психічної системи людини
У МОЗ назвали основні проблеми після COVID-19. ВООЗ надала поради для піклування про психічне здоров'я.
За минулу добу в Україні зафіксовано понад 6 тисяч нових випадків Covid-19 За минулу добу в Україні зафіксовано понад 6 тисяч нових випадків Covid-19
Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.
Loading...
Load next