Що робити, якщо вас зґвалтували: поради психологів

Що робити, якщо вас зґвалтували: поради психологів
Розмова про зґвалтування в безпечному середовищі з підтримкою фахівця – кращий спосіб забезпечити одужання.

Російські окупанти, окрім вбивст і руйнувань, несуть на територію України і інші злочини проти мирного населення, зокрема, і частішають випадки зґвалтувань. Повідомляє УНІАН.

Що робити, якщо вас зґвалтували

Куди звертатися по допомогу, якщо вас зґвалтували

Зґвалтування – це злочин. Винен завжди гвалтівник, і ніколи – потерпілі. Це перше, що потрібно запам’ятати, – наголошують експерти.

Що робити, якщо вас зґвалтували

Подбайте про себе найкращим чином. Першочергово – зверніться по медичну допомогу за можливості. Одразу після – зверніться до поліції та напишіть заяву, якщо готові. Ви ні в чому не винні, тому вам не має бути соромно. Кривдник повинен бути покараний. І обов’язково зверніться за психологічною допомогою.

Це не ваша провина. Іноді насильник намагається проявити ще більшу владу, змушуючи людину, яка була зґвалтована, відчувати, що це насправді його або її вина. Насильник може говорити щось на кшталт: "Ти сама просила про це" або "Ти ж хотів цього". Це ще один спосіб для насильника контролювати ситуацію. Але правда в тому, що ваш одяг, слова чи поведінка ніколи не є виправданням для зґвалтування.

Робота з почуттями. Зґвалтування – це не тільки фізичне насильство, а й емоційна травма.  Правильна увага до емоцій, турбота та підтримка можуть допомогти людині розпочати процес відновлення та уникнути психологічних проблем у майбутньому.

Потерпіла від насилля може відчувати різні емоції: злість, приниження, страх, заціпеніння і спантеличення. Також нормальною реакцією є відчуття сорому та збентеження. 

Деякі люди віддаляються від друзів та родини. Інші, навпаки, не хочуть бути одні. Хтось впадає в депресію, відчуває тривогу й хвилювання.  Часом почуття, пов'язані зі зґвалтуванням, можуть проявлятися фізично, наприклад, проблемами зі сном або харчуванням.

Може бути важко сконцентруватися на роботі або брати участь в повсякденних справах. Іноді може здатися, що ви ніколи не подолаєте травму зґвалтування. Кращий спосіб пропрацювати ці емоції – з професійною допомогою. 

Розмова про зґвалтування в безпечному середовищі з підтримкою фахівця – кращий спосіб забезпечити одужання. Це зрештою допоможе зменшити нічні кошмари та раптові спогади. Також може допомогти уникнути потенційно шкідливої поведінки та емоцій, зокрема – важкої депресії або бажання самотравмуватися.

Кожен, хто пережив зґвалтування, працює з емоціями по-різному. Деякі люди відчувають себе найбільш комфортно, розмовляючи віч-на-віч з терапевтом. Інші вважають, що краще долучитися до групи підтримки, де вони зможуть спілкуватися з іншими потерпілими. Це допомагає їм почуватися краще, повернути силу й рухатися далі.

Якщо ви зазнали сексуального насилля – не мовчіть! Ваше життя й здоров’я – ваша найбільша цінність. І ніхто не вправі посягати на них. Зверніться за допомогою, – закликають психологи.

Куди звертатися по допомогу, якщо вас зґвалтували

Щоб отримати безкоштовну конфіденційну допомогу психолога або психотерапевта, потрібно лише коротко описати свій запит і залишити заявку на сайті tellme.com.ua 

Якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованій території й не маєте змоги звернутися до поліції, повідомте про злочин в Офіс Генерального прокурора. Телефон 096 755 02 40 (Viber, WhatsApp, Telegram, Signal), електронна пошта [email protected] (зазначте свої ПІБ і засоби зв’язку).

Нагадаємо, що у 5 регіонах України скасували "червону" зону СОVID-19. 

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Відомо про близько 25 дівчат й жінок, зґвалтованих російськими окупантами у Бучі, - омбудсмен Відомо про близько 25 дівчат й жінок, зґвалтованих російськими окупантами у Бучі, - омбудсмен
Російські нелюди ґвалтують українських дітей на очах у їхніх батьків.
Що робити при хіматаці чи аварії на хімпідприємстві (інструкція) Що робити при хіматаці чи аварії на хімпідприємстві (інструкція)
У разі хімічної атаки або аварії необхідно одягнутись так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри та використовувати протигази або ватно-марлеві пов’язки.
У Відні провели акцію проти сексуального насильства росіян над українцями (фото) У Відні провели акцію проти сексуального насильства росіян над українцями (фото)
У центрі столиці Австрії жінки провели акцію проти зґвалтувань українок і українців російськими окупантами.
Loading...
Load next