Загострення ревматологічних захворювань: хто в зоні ризику? (відео)

Загострення ревматологічних захворювань: хто в зоні ризику? (відео)

Різкі перепади температур, висока вологість, нестача вітамінів, зміна біоритмів: все це впливає на хронічні захворювання, а зокрема згубно діє на кістки та суглоби. Тому на весняний період пацієнти з ревматологічними проблемами частіше відчувають неприємні больові відчуття. Особливо з такими хворобами як артрит, артроз, ревматизм, остеохондроз тощо.

Може бути артрит і суглобів спини, на сьогоднішній день ми дуже багато зустрічаємо пацієнтів, яким ми діагностуємо ранні прояви хвороби бєхтєрєва.

Інші такі хвороби суглобів це різні  мікрокристалічні артропатії до яких ми найбільш поширеними відносимо таке захворювання як подагра, яке більше характеризується у мужчин і подагра це гострий напад артриту. Як правило це перший плестно-фаланговий суглоб на стопах. А ми знаємо, що стопи це нижня частина тіла і вони хочуть тепла, - каже Галина Гриценко, завідувачка ревматологічного відділення Другого медоб’єднання Львова.

Також, часто у ревматологічних відділеннях більшає пацієнтів після перенесених вірусних захворювань. Адже це теж фактор, який провокує загострення.

Весною ми дуже часто бачимо цих пацієнтів, які починають хворіти. Тобто якщо пацієнт переніс вірусну інфекцію після вилікування він має стати здоровим. Але якщо пацієнт страждає і має вже артрит, а артрит це не артралгії, це запалення суглобу, який має свої характерні ознаки. Тобто це суглоб, який болить, може бути один, може бути і більше. Такий суглоб припухає, він набирає ознак деформації, може бути почервонілим. Пацієнт може мати скутість і це вже прояви артриту, - Галина Гриценко.

Так, зокрема з такою ситуацією звернулась до спеціалістів і пацієнтка Андріана, у якої після перенесеного вірусного захворювання почало нагадувати про себе хронічна хвороба.

Ревматоїдний артрит в мене вже понад 20 років. З 2000 року я хворію так офіційно а до того я ше певно років 10 хворіла не офіційно, бо була молода, здорова і не звертала увагу. На жаль.

Деколи руки покручували, деколи під лопаткою було могло знаєте так нити. Але молода, сім’я, діти, не маєш часу звертатися до лікарів. Дуже часто я мала віруски, грипи, простуди. Тому що працювала весь час з дітьми. Не вилежувала відповідно їх. День два і бігла на пари. І в один прекрасний день після грипу просто не змогла встати, - розповідає Андріана, пацієнтка.

Подібна ситуація і в пані Люби.

Ви утром проснулися. У вас сковує все тіло, все. І от ви не можете ні двинуться, ні подвинуться абсолютно. Ну от такі от симптоми, які призводять до стану от якого я зараз, - каже Любов, пацієнтка.

Зараз обидві пацієнтки отримують сучасне лікування і завдяки цьому вони можуть повертатися до нормального життя.

Ми вже погано відносимося до свого здоровя. Я не лікувалася пока не попала в 4 лікарню. Вони мене підняли на ноги і от я вже прийшла сюда в нинішнійм состоянии, не краще було, сечас я после крапельниці. Я забула що у мене є палка, вискочила в коридор і забула шо воно мене болить, - каже Любов.

Тому лікарі вкотре нагадують, що чим швидше звернутися по допомогу, тим якісніше буде лікування і тим краще буде почувати себе пацієнт у майбутньому.

Якщо у пацієнта дуже тривало і вже скажімо там тиждень чи кілька тижнів поспіль болить суглоб, якщо цей суглоб припухає, якщо він має виражену ранкову скутість, якщо він має температуру, яка абсолютно не коригується нічим то я вважаю що такий пацієнт має звернутися до свого сімейного лікаря а вже з сімейним лікарем він має бути скерованим на огляд до ревматолога, - додала Галина Гриценко, завідувачка ревматологічного відділення Другого медоб’єднання Львова.

І не забуваємо, що хвороби можна і попередити. І зокрема, щоб не мати проблем з суглобами, потрібно добре лікувати вірусні захворювання, підтримувати імунітет, уникати стресів, переохолодження, травм та не ігнорувати навіть найменші прояви.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Стало відомо, у скількох мешканців Львівщини виявили побічні реакції на щеплення від COVID-19 Стало відомо, у скількох мешканців Львівщини виявили побічні реакції на щеплення від COVID-19
У всіх щеплених у Львівській області, яких станом на п'ятницю становить майже 40 000, офіційно зареєстровано 0,002 % побічних реакцій.
За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID
За минулу добу в Україні підтвердили зараження на коронавірусну інфекцію у 5062 українців. З них на Львівщині зафіксували 311 нових випадків захворювання на Covid.
Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid
За минулу добу в Україні станом на 23 квітня, виявили 14 277 нових випадків зараження. З них захворіла 591 дитина та 277 медпрацівників.
Loading...
Load next