В Україні збільшилась кількість хворих на кір - МОЗ

В Україні збільшилась кількість хворих на кір - МОЗ

За вісім місяців в Україні на кір захворіло учетверо більше людей, ніж за весь минулий рік.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

43 випадки захворювання на кір (із них 21 – це діти до 17 років) було зареєстровано в Україні за вісім місяців 2023 року. В аналогічному періоді минулого року їх було шість. Водночас за весь 2022 рік було зареєстровано 11 випадків, - повідомляє МОЗ, посилаючись на дані Центру громадського здоров'я.

Так, цьогоріч випадки кору зафіксовані в 11 регіонах:

  • у Тернопільській області – 11 випадків,
  • у Хмельницькій області та м. Києві – по 6,
  • у Львівській області – 5,
  • у Вінницькій, Волинській та Харківській областях – по 3,
  • у Київській та Рівненській областях – по 2,
  • у Закарпатській та Чернігівській області – по 1.

Останній випадок кору зареєстрований днями в м. Києві. 13-річна нещеплена дитина зараз перебуває в міській дитячій лікарні під наглядом лікарів. Однокласники інфікованої дитини – 34 учні однієї з київських гімназій – здорові, симптомів захворювання не мають. За їхнім станом ведеться нагляд. Весь клас переведений на онлайн-навчання до кінця вересня.

В МОЗ наголошують, що ускладнення кору – одна з поширених причин дитячої смертності в світі. Водночас кір – одне з найзаразніших захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим на кір, захворіють. Кір небезпечний для всіх невакцинованих людей, проте нещеплені діти є найбільш вразливими до нього. До того ж через невакцинованих дітей вірус швидко поширюється і серед дорослих.

Період від інфікування до появи симптомів (інкубаційний період) становить 10–12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання: висока температура, нежить, сухий кашель, діарея та блювання. Людина також може мати головний біль, збільшення лімфовузлів, запалення слизових оболонок очей (сльозотечу, світлобоязнь, гнійні виділення). На четвертий-п’ятий дні хвороби з’являється червоний висип — спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом – по всьому тілі. Хвороба може тривати чотири тижні і довше.

Проте кір може мати і ще більш тяжкий перебіг. Серед його ускладнень – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть.

Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 – діти). Але такі спалахи циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років, тож Україна – під ризиком нового спалаху. Причина – низький рівень охоплення щепленнями, адже для формування колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби.

Специфічного лікування кору немає, єдиним можливим способом захиститися є вакцинація. Для захисту від кору потрібні дві дози щеплення. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, перше щеплення дитині роблять у рік, а в 6 років проводять планову ревакцинацію. Вакцина надається державою безоплатно. Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини за графіком, треба якнайшвидше їх зробити.

Нагадаємо, Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електропостачання - Міненерго

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
COVID в Україні: за добу 12 711 нових випадків та смертність й досі залишається високою COVID в Україні: за добу 12 711 нових випадків та смертність й досі залишається високою
В Україні за минулу добу зареєстрували 12 711 випадків інфікування коронавірусною інфекцією. Зокрема від ускладнень хвороби померло 392 пацієнти.
За останню добу в Україні підтвердили понад 14 тисяч нових інфікованих на COVID За останню добу в Україні підтвердили понад 14 тисяч нових інфікованих на COVID
Статистика захворюваності в Україні й досі висока. Так за минулу добу захворіли на коронавірус 14 984 людини, серед них 606 дітей та 276 медпрацівників.
Британський штам коронавірусу заполонив усі області України Британський штам коронавірусу заполонив усі області України
Головний санітарний лікар України, Віктор Ляшко заявив, що британський штам Covid вже підтвердили у всіх областях, а також почав активно почав поширюватись й південноафриканський.
Loading...
Load next