На Вінниччині екстренно вакцинують тих, хто контактував з хворими на гепатит А

На Вінниччині екстренно вакцинують тих, хто контактував з хворими на гепатит А

У Вінницькій області мобільні бригади почали екстрену вакцинацію для тих, хто контактував з хворими на гепатит А. Спалах гепатиту визначили як надзвичайну ситуацію на рівні області.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Епідемстатистика показує, що джерело інфікування досі існує. Причинами спалаху гепатиту А можуть бути продукти або питна вода. Тож лікарі-епідеміологи перевіряють ринки та підприємства з виготовлення продуктів масового споживання, молочної продукції, обʼєкти централізованого водопостачання та підприємства, які забезпечують продаж питної води та її розвезення містом.

Обласна комісія з питань ТЕБ та НС визначила спалах як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. Через це на Вінниччині посилили протиепідемічні заходи:

  • тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках;
  • проводять додаткові перевірки на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами;
  • посилено контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту;
  • у Вінниці продовжується дистанційне навчання (це стосується і позашкільного навчання, спортивних та мистецьких гуртків).

Наразі до Вінниччини доставили понад дві тисячі вакцин. В першу чергу вакцинують медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, які залучені до ліквідації спалаху вірусного гепатиту А.

На другому етапі проводять екстрену вакцинацію кола контактних людей. Їм щеплення проводять безплатно.

Коло близьких контактів встановлюють медики. Зазвичай це рідні та близькі, з якими пацієнти з підтвердженим діагнозом вірусного гепатиту А контактували напередодні, проживають разом чи ділять спільний побут (спільно харчуються, користуються спільними туалетними кімнатами).

У разі виникнення осередку захворювання на гепатит А вакцинацію контактним людям, як правило, проводять у перші два тижні після контакту з хворим.

МОЗ зазначає: через побутові контакти спалах поширюється на найближчі населені пункти області. Випадки вірусного гепатиту А, окрім Вінниці, вже виявили у Могилів-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. Пацієнти перебувають в інфекційних відділеннях медзакладів.

Станом на ранок 31 жовтня у лікарнях області перебувають 144 пацієнти з гепатитом А, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали. Загалом лікарні області розгорнули майже 500 ліжок для таких пацієнтів.

Що таке гепатит A

Це захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів B і С, гепатит A не провокує розвитку хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже всі люди, уражені гепатитом A, повністю одужують, і в них виробляється довічний імунітет проти хвороби.

Гепатит A найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитися гепатитом A через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє ВООЗ, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалося через воду, фіксуються нечасто.

У домашніх умовах гепатит A найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит A часто називають «хворобою брудних рук». Вірус гепатиту A також може передаватися під час тісного фізичного контакту з інфікованою людиною.
Найчастіше симптоми гепатиту A — це підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.

Нагадаємо, Через обстріл ТЕС на Донеччині без світла були три шахти

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
"Гинуть шляхетні птахи": на Вінничині мертві лебеді плавають у воді (фото) "Гинуть шляхетні птахи": на Вінничині мертві лебеді плавають у воді (фото)
За тиждень на ставку в селі Северинівка Жмеринського району загинуло майже сто лебедів.
Смерть українця після щеплення Pfizer: медики назвали попередню причину Смерть українця після щеплення Pfizer: медики назвали попередню причину
Невдовзі після вакцинації проти COVID-19 помер 47-річний мешканець Вінницької області. Відомо, що за чотири години до смерті він отримав щеплення вакциною Pfizer.
У Вінницькій області через чотири годин після вакцинації Pfizer помер 47-річний чоловік У Вінницькій області через чотири годин після вакцинації Pfizer помер 47-річний чоловік
Ймовірно, що причиною смерті була зовсім не вакцина. Однак, наразі точної причини смерті у МОЗ поки що не назвали.
Loading...
Load next