10 ностальгічних серіалів, які повернуть вас у минуле (частина 1)

10 ностальгічних серіалів, які повернуть вас у минуле (частина 1)
Лунає дзвінок після шостого-сьомого уроку, який нарешті звільняє тебе від школи та нескінченного сидіння за партою. Ти чим душ летиш додому, кидаєш портфель і вмикаєш телевізор, бо там розпочалася чергова серія твого улюбленого серіалу.
Фото:  скріншот з серіалу "Друзі" / coisasdatv

Зараз ці серіали, звісно, можуть виглядати не дуже якісно та навіть смішно. Проте тоді, в дитинстві та юності, 15-20-25 років тому, коли ти ще мав таких високих вимог до якості картинки чи не був розбещений спецефектами CGI, для тебе ці серіали були чи не єдиною змогою відкривати для себе цілі нові світи та поринати у пригоди разом з улюбленими героями, забуваючи про незроблені уроки, вечерю, настирні прохання мами винести сміття і татові "перемкни канал, там скоро футбол починається".

Починаємо наш суб'єктивний та умовний топ-10 ностальгічних серіалів початку 90-их - середини 2000-их років, які певернуть вас у минуле.

1. «Геркулес: Легендарні подорожі».

Це відомий телесеріал 90-тих років в стилі фентезі американсько-новозеландського виробництва. Він заснований на античних легендах про Геркулеса.

Фото: uaserials

Кевін Сорбо у ролі Геркулеса і Майкл Херст у ролі Іолая в типових сюжетних лініях рятують звичайних сільських мешканців від монстрів, злих воєначальників чи егоїстичних примх богів. Просто, але коли 10 років, тебе такі прості історії повністю захоплюються та переносять у фантастичний світ стародавньої Греції, переповнений міфами, дивними створіннями та пригодами.

І тільки зараз, готуючи цей матеріал, я зі здивуванням дізнався, що впродовж шести сезонів цей серіал мав найбільші рейтинги за всю телевізійну історію. В Україні його транслювався на початку 2000-их на "1+1". 

2. «Ксена: принцеса-воїн».

Справді культова штука тих часів. Хто не знав Ксену? Хто не повторював її знаменитий клич? Вона (персонаж Люсі Лоулес) була принцесою, воїном і, до того ж красунею. Ніяких феміністичних нав'язувань та сучасних прогинів під студії. Просто сильна героїня.

Ксена мандрує в пошуках спокути минулих гріхів проти невинних, використовуючи величезні бойові навички для допомоги тим, хто не в змозі захистити себе. Ксену супроводжує  (у виконанні Рене О'Коннор), яка з розвитком подій змінюється з простої дівчини з ферми у воїтельку-амазонку і подругу Ксени по зброї.

Фото: uaserials

І ще одне відкриття, про яке я дізнався тільки зараз, через 20 років після завершення серіалу: «Ксена - є спін-оффом телесеріалу «Геркулес»! Майбутня сага почалася з трьох епізодів у телесеріалі про Геракла, де Ксена була епізодичним персонажем. Спочатку планувалося, що її третя поява стане останньою. Проте усвідомлюючи, що Ксена стала дуже успішною серед публіки, продюсери вирішили створити спін-офф, заснований на її пригодах. Проект став успішним, вийшов в ефір у більш ніж 108 країнах по всьому світу з 1998 року. Успіх Ксени спричинив появу сотень інших продуктів, у тому числі коміксів, книг, відеоігор і конвенцій.

Фото: uaserials

3. «Десяте королівство».

В дитинстві я передивлявся цей фентезійний мінісеріал про пригоди дівчини та її батька в паралельному чарівному світі кілька разів і кожного разу радів, коли його повторювали. Це була класична історія, заснована на казках. Одночасно добра, повчальна та захоплива!  

Фото: скріншот з серіалу

За сюжетом звичайна офіціантка Вірджинія, що працює у нью-йоркському кафе, одного разу рятує песика, який виявляється зачарованим принцом Венделом, що втік з чарівної країни Дев'яти Королівств у світ людей, аби тут врятуватись від злої Королеви-Мачухи. За ним навздогін вона посилає потворних і злих тролів, які теж перебираються в наш світ. Вірджинія несподівано опиняється в самому епіцентрі небезпечних, але казкових подій і через дзеркало потрапляє у світ Дев'яти королівств. А далі слідкувати за її пригодами разом з Вовком було завжди дуже цікаво. 

І як виявилося, дев'ять чарівних королівств були розташовані на континенті, що має обриси Європи. Сама ж назва «Десяте королівство», яку тролі дали Нью-Йорку - це аналогія до Нового світу. А прототипами для 10 королівств послугували Італія, Франція, Іспанія, Німеччина, Російська імперія, Велика Британія, Польща, Скандинавія, Швейцарія та США. Про це на початку 2000-их я й гадки не мав.

4. «Усі жінки — відьми» — ось це вже справжня класика!

8 сезонів, сила трьох, боротьба проти Джерела, магія, всюди демони та нечисть. І три чарівні сестри як протагоністки. І ти дивишся на все це по "1+1" по обіді після школи.

У боротьбі зі злом сестри Галлівел використовують свої унікальні навички. Прю (Шеннен Догерті) володіє силою телекінезу, Пайпер (Холлі Марі Комбс) вміє «заморожувати» час, а Фібі (Алісса Мілано) бачить майбутнє і минуле.

Фото: facebook.com

Ну і звісно ще були Лео, який вмів сферитись (переміщатись в просторі), Коул "Бальтазар" Тернер та СПОЙЛЕР! четверта сестра - Пейдж.

Фани підрахували, що в ході серіалу Пайпер вмирала дев'ять разів, Фібі — сім, Пейдж — шість і Прю — тричі. Можна провести паралелі з "Надприроднім", де брати Вінчестери теж помирали та воскресали нескінченну кількість разів. " А він точно вмер чи вмер намертво?". Але в ті часи такі речі нас навряд чи турбували.

В мене, як і багатьох інших однолітків, навіть був блокнот з "відьмами"! А постерів, зошитів, щоденників та іншого мерчу теж було вдосталь. 

Фото: facebook.com

Оригінальна назва серіалу «Charmed», що є англійською грою слів, відображеною у назві. «Charmed» означає одночасно і «Чародійки» (назву головних героїнь серіалу, якою їх часто називають їхні вороги) і слово «Чарівні» (у значенні компліменту для жінок); спільний український відповідник — «чарівниці». В Україні серіал транслювався під назвою «Усі жінки — відьми», проте слово «Чародійки» часто звучить в українському перекладі самого сюжету серіалу.

Ну і звісно всі добре мають пам'ятати саундтрек з серіалу. Головна тема "How Soon Is Now?" була написана легендарною групою The Smiths ще 1984 році. Однак пісня стала дуже популярною саме після виходу «Charmed»

У 2018 році розпочався показ ремейка серіалу під назвою «Чародійки». Він виходить і до тепер, налічуючи 3 повних сезони. Але як то кажуть, це вже зовсім інша історія.

5. «Район Беверлі Хіллз, 90210».

Беверлі-Хілл - "мажорний" район в Лос-Анджелесі. 90210 - його індекс. В центрі уваги опиняються близнюки Брендон (Джейсон Прістлі) і Бренда (Шеннен Догерті - так, та сама Прю) Уолш, що зазнавали «культурного шоку» після переїзду з Міннеаполіса в яскравий Лос-Анджелес.

Крім типових підліткових проблем, пов'язаних з питаннями дружби та любові, серіал також торкався таких важливих соціальних проблеми, як зґвалтування, алкоголізм, домашнє насильство, антисемітизм, наркозалежність, СНІД, аборти, підлітковий суїцид та підліткова вагітність. В США успіх шоу пояснюється ще й тим, що це шоу попало в нерв очікувань американської молоді, адже те що говорять герої та те як вони це роблять було дуже близьким людям по той бік екрану.

Фото: uaserials

В нас цей та подібні серіали могли бути популярними через ряд факторів:

1. На межі тисячоліть телебачення в Україні все ще "штормило". Воно продовжувало перебувати на етапі формування. Власного якісного контенту не вистачало. Тому українські канали робили акцент на закордонних серіалах.

2. Після падіння залізної завіси та здобуття незалежності нашим людям буле все цікаво. Особливо закордонне. Ми постійно перебували у пошуках чогось нового та незвичайного. А стежити за тим, як живе справжня американська молодь та переймати тодішні тренди (в стилі, одязі, манері спілкування і тд) видавалось дуже спокусливим заняттям.

У підсумку серіал проіснував 10 сезонів, які виходили з 1990 по 2000 роки. В нас же його показували паралельно з «Усі жінки — відьми», починаючи 1998 року на тих же "плюсах".

Паралельно автори «Район Беверлі Хіллз» запустили ще один серіал, який багато з нас теж можуть пам'ятати — «Район Мелроуз». Його дії відбувається в одному з районів Беверлі-Хіллз. Так, в перших епізодах серіалу з'являються багато героїв оригінального серіалу — Келлі, Донна, Девід і Стів.

На цьому завершимо першу частину умовного "топу" 10 ностальгічних серіалів. Друга п'ятірка не за горами. Там буде ще багато чого цікавого. 

P.S. "Друзів" вирішив тут не згадувати, адже їх і так всі добре пам'ятають, враховуючи, що вони не так давно зібрали реюніон.

Віталій Очерет 

Читайте також
Вийшов трейлер історичної драми "Щедрик" (відео) Вийшов трейлер історичної драми "Щедрик" (відео)
В український прокат стрічка вийде 5 січня 2023 року.
"Емілі в Парижі": Netflix відповів на лист Ткаченка про карикатурне зображення українки "Емілі в Парижі": Netflix відповів на лист Ткаченка про карикатурне зображення українки
Відповідь була лаконічною: подякували за звернення та вибачилися.
Сенцов не буде знімати кіно до зміни влади в Україні Сенцов не буде знімати кіно до зміни влади в Україні
Причиною такого рішення став недопуск його нового проекту «Кай» до наступного пітчингу Держкіно.
Loading...
Load next