Топ-5 замінників пластикових пакетів

Топ-5 замінників пластикових пакетів
Новий Закон України спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

З 2022 року в Україні припиняється розповсюдження пластикових пакетів. 

Чому пластикові пакети - погано?

Середня тривалість «життя» одного поліетиленового пакета – 20 хвилин! Після цього вони потрапляють у смітники, де розкладаються століттями і забруднюють природу. Пакети становлять половину всього поліетиленового сміття у світі – переробляють лише 6%.

ТОП-5 замінників пластикових пакетів:

1. Паперові пакети з опалого листя

Винахід українця Валентина Фречки. Робити папір з опалого листя він придумав ще в школі, і в шкільній хімічній лабораторії разом із викладачем створив технологію отримання целюлози з опалого листя, з якої потім робили папір. Зараз проєкт отримав підтримку від Всесвітнього фонду дикої природи. З листя, що раніше вважали сміттям, сучасний стартап виготовляє папір, пакети та коробки для овочів і фруктів.

2. Біопакети

Чудовою альтернативою поліетиленовим сміттєвим торбинам можуть стати біопакети. Вони доволі швидко розкладаються. За три роки від них вже нічого не залишиться. Наче і звичний пакет, але відчуття інші, коли знаєш, що цей він не нашкодить природі.

3. Екосумки

Носити зі собою окрему сумку для покупок, щоб не купувати щоразу в магазині чи супермаркеті великий пакет – це економне і розумне рішення. Така екосумка призначена для багаторазового використання, її можна прати, вона більш міцна. А ще – гарно та стильно виглядає. Зараз можна придбати екосумки з різним дизайном, оригінальними написами і навіть ручної роботи.

4. Торбинки-сітки

Вони легкі та невагомі, як і поліетиленові пакети. Для овочів, фруктів і навіть розважних сипучих продуктів. А ще – зручні та найголовніше – багаторазового використання. Сьогодні такі торбинки пропонують багато магазинів. Втім, їх легко можна пошити самому (наприклад, зі старого тюлю). Вам не відмовлять зважувати продукти у таких торбинках, тому сміливо обирайте екологічність.

5. Вощені серветки

Це бавовняні серветки, що просочені бджолиним воском, кокосовою олією та олією жожоба, завдяки чому вони зберігають продукти свіжими. У них можна загортати навіть бутерброди і брати із собою на роботу чи в подорож. Ще в серветках рекомендують зберігати їжу в холодильнику, а також використовувати їх як кришки. Вощені серветки не вбирають запахи, догляд за ними простий — їх треба просто промивати під проточною холодною водою. Прослужать рік, а потім їх можна правильно утилізувати — компостувати.

Бути еко справді можливо, адже в Україні багато ініціатив та можливостей для цього. А якщо у вас вдома вже назбирався славнозвісний «пакет з пакетами», то спробуйте використовувати їх повторно.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Екоініціативи в Україні та світі: як людство бориться із пластиком (фото) Екоініціативи в Україні та світі: як людство бориться із пластиком (фото)
Чому в Україні не розповсюджені фандомати, у Швейцарії — немає сміття, як вулиці після "Октоберфесту залишаються чистими і багато інших відомостей про те, як світ намагається "прибрати за собою" — у статті.
"Рухаємося цивілізованим шляхом": в Україні з 10 грудня буде заборонено безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів "Рухаємося цивілізованим шляхом": в Україні з 10 грудня буде заборонено безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів
Вже з 10 грудня вводиться в дію Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». А саме починає діяти перший етап обмежень.
Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про деолігархізацію: він діятиме 10 років Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про деолігархізацію: він діятиме 10 років
Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту як невідкладний законопроєкт, яким влада обіцяє побороти олігархічну систему в Україні.
Loading...
Load next