"Злив" Калуша та неоднозначна Паш: Нацвідбір на Євробачення закінчився гучним скандалом (відео)

"Злив" Калуша та неоднозначна Паш: Нацвідбір на Євробачення закінчився гучним скандалом (відео)
Підозри у фальсифікації голосів, Аліна Паш в окупованому Криму, упередженість суддів — у статті пояснюємо, що сталося на Нацвідборі.

У суботу, 12 лютого в ефірі Суспільного під час фіналу Національного відбору на Пісенний конкурс "Євробачення-2022" обрали представника від України. Перемога Аліни Паш, проте, викликала хвилю обурення в інтернеті.

Про це пише "ПравдаТУТ News".

Нагадаємо, раніше ми писали про скандали, які виникли ще до прямого ефіру Нацвідбору: фіналісти Нацвідбору KALUSH Orchestra натякнули на необ'єктивність Тіни Кароль.

То що з балами?

Як відомо, у Національному відборі опісля виступу усіх учасників, свої оцінки виставляє журі (цьогоріч — Джамала, Тіна Кароль, Ярослав Лодигін), а паралельно із цим відкриваються лінії для голосування глядачів. Врешті результати голосування глядачів додають до результатів голосування суддів. Після цього встановлюється загальний результат, за підсумками якого визначається переможець фіналу. За виникнення ситуації з однаковою кількістю балів у двох учасників, перемагає той, хто отримав більше балів від глядачів.

Власне, розбіжність балів суддів з їхніми коментарями стосовно учасників стало першим "яблуком розбрату" між глядачами та журі.

В мережі висловили припущення, що журі були упередженими й просували Аліну Паш. А тому "підтягнули" бал Wellboy (він отримав 7 з 8), адже підозрювали, що найвищий бал глядачі віддадуть Kalush Orchestra, себто навіть "8" від журі для Alina Pash не стануть рятівними, адже переможець у разі однакової суми балів — той, кому віддали перевагу глядачі.

Це більше внутрішній продукт, аніж продукт на експорт, - відгукнувся про виступ Wellboy Ярослав Лодигін, який зрештою поставив йому високу оцінку.

 

Ведучі, після оголошення балу Kalush Orchestrsa, звернули увагу на те, що у внутрішньому суддівському голосуванні був великий розрив - 6 та 7 балів від жіночої частини суддів, та 3 - від Ярослава Лодигіна.

Я не міг зрозуміти, куди мені дивитися, коли я дивився це шоу. Я думаю, я б поставив більше, якщо б це був просто Калуш. Найбільше моє суб'єктивне переживання, коли я думаю, як ми репрезентуємо себе, з величезною повагою до вашої творчості, але мені здається, що ми вже декілька разів представляли себе так, як такі "люди з лісів", "люди з гір" в цьому випадку. І настав час іншої репрезентації, настав час перетворювати цей образ і не робити його стереотипним, - прокоментував власну "трійку" для гурту Лодигін.

 

Таке пояснення обурило людей ледь не найдужче, адже переможниця суддівського голосування Alina Pash — також абсолютно підходила під таке визначення "стереотипного від України" Ярослава Лодигіна.

"Це лажа": плутанина з оцінками

Як учасників, так і українців насторожило оголошення балів від глядачів. Річ у тім, що ведучий Тімур Мірошніченко під час оприлюднення балів, кілька разів переплутав оцінки конкурсантів. 

Через це таблиця з балами голосування глядачів зникла з екрана, а судді Ярослав Лодигін та Тіна Кароль вирішили самостійно підрахувати результати на аркуші паперу. 

Плутанину з оцінками уже прокоментував сам Тімур Мірошніченко, пояснивши, чому сталося кілька помилок в озвученні балів.

Результати голосування з конверта ми дійсно побачили лише на сцені. Який вигляд вони мають: це список учасників у порядку їхнього виступу. Далі 3 колонки: оцінки журі, бали від глядачів і загальний результат. Тобто цифри у кожній колонці розкидані, а не одна за одною. Але там усе зрозуміло. Я їх починаю озвучувати. 1 бал — Майкл Соул, 2 бали - Our Atlantic… І тут починається ґвалт у навушники, що я не правильно озвучую бали і що 2 отримує Cloudless. Намагаюсь розібратися ще раз. Ні, ну я ж бачу інші результати і правильно все озвучую.

Поки в редакторській паніка, бо ніхто не може зрозуміти хто правий, а хто помиляється, мене просять «йти за вухом». Тому я озвучую оцінки, які мені диктують. Аж поки не минає декілька хвилин (для мене вони були вічністю) і в редакторській все ж розуміють, що від самого початку я озвучував таки правильні бали. І треба починати все спочатку. Тому й виходить такий месс в ефірі. Таблицю з результатами намагаються виправляти наживо, але вона просто зависає і не повертається.

Підозри у фальсифікації ледь не найбільше спровокувало якраз це "диктування оцінок у навушнику", адже представниця PwC в Україні (компанії, що відповідає за підрахунок голосів) Олена Волкова, яка виносила конверт з оцінками від глядачів, запевнила, що вона єдина зараз знає результат голосування.

Kalush Orchestra і спроби з'ясувати правду

Після закінчення прямого ефіру команда Kalush Orchestra заявили про фальсифікацію оцінок, обґрунтовуючи таку заяву вже згаданими помилками ведучого.

Зокрема, під час спілкування усіх учасників Нацвідбору із журналістами, лідер гурту Kalush Orchestra звернувся із запитаннями до судді Ярослава Лодигіна з проханням пояснити, чому їм відмовили показати карточку із голосуваннями глядачів.

Ми дуже хотіли подивитись на ту "зловіщу" карточку, де глядацькі симпатії. І коли ми зайшли, від нас закрили двері просто перед носом, тримаючи оцю карточку, і довго не відкривали. Потім відкрили, сказали: ми вам її не дамо, і закрилися знов. Потім вони вийшли і сказали: у нас цієї карточки нема. Що ви думаєте про фальсифікацію? І чому це відбувається, - запитав Олег Псюк у Ярослава Лодигіна.

 Відповідь члена журі була такою: 

Тимур (Мірошниченко — ред.) плутався, тому що він отримав у вухо редакторську помилку при читанні документу, де було багато номерів і цифр. Це наскільки я зрозумів з того короткого проміжку часу, коли ми змогли це обговорити. Ця плутанина не стосувалася лідируючих позицій, якщо ви пригадуєте. І там було все дуже чітко озвучене.

З приводу кількості голосів, які були віддані тому чи іншому учаснику фіналу, я думаю, що ми зможемо переговорити з авторитетною аудиторською компанію, яка поставила своє ім'я на чіткість і незалежність підрахунку. І я думаю, що це не буде секретом, скільки там людей проголосувало.

Калуш висловив незадоволення через голосування pic.twitter.com/K8YKUDMjZe

— НВ (@tweetsNV) February 12, 2022

Проте "зловіщу карточку" ані Калушу, ані комусь іншому не вдалося побачити у той вечір. Під час кількох прямих ефірів, які проводили Kalush у своєму інстаграмі, стало зрозуміло: результати, яких усі так зацікавили, оприлюднять хіба за якийсь час, але точно не в той момент.

А чому тоді всі хейтять Аліну Паш?

Уже сама участь Аліни Паш стала контроверсійною для загалу ще задовго до її перемоги у прямому ефірі, і на це було кілька причин.

  • З 2019 року Аліна Паш внесена до бази "Миротворець" за перебування в окупованому Криму у 2015 році. За даними "Суспільного", яке під час відбору вивчало анкети кандидатів, цей виступ відбувався на приватному заході українців у Криму, а перетин кордону відбувався з боку України. Таким чином співачка не порушувала ні законодавство, ні правила конкурсу.
Скриншот із бази "Миротворця"
  • У 2017 році на своїй сторінці в Інстаграмі Аліна Паш виклала фото, де стоїть на тлі Кремля у Москві, одягнена у світшот з написом "Kyiv".
Скриншот зі сторінки співачки
  • Відомо, що у 2018 році Паш збиралася виступати на фестивалі в інноваційному центрі Сколково в Москві, але співачка передумала через хвилю критики.

 

Що каже мережа

Якщо двома словами: "Калуш" і "Ганьба".

Скриншот під дописом про перемогу Аліни Паш

 

Скриншот під дописом про перемогу Аліни Паш

 

Зважаючи на неабиякий суспільний резонанс, цілком ймовірно, що це не кінець євробаченської історії.

Усю правду дізнавайтеся із ПравдаТУТ News.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Аліна Паш звинуватила члена команди в надані фальшивої довідки про відвідування Криму (відео) Аліна Паш звинуватила члена команди в надані фальшивої довідки про відвідування Криму (відео)
Паш запевняє, що їздила до анексованого Криму, не порушуючи українське законодавство.
Фінал нацвідбору Євробачення 2022: де та коли дивитися Фінал нацвідбору Євробачення 2022: де та коли дивитися
66-й пісенний конкурс Євробачення 2022 відбудеться в італійському місті Турін на арені Pala Olimpico.
"Не хочу бути далі у цій брудній історії": Аліна Паш відмовилась від участі на Євробаченні (відео) "Не хочу бути далі у цій брудній історії": Аліна Паш відмовилась від участі на Євробаченні (відео)
Співачка сама усунула свою кандидатуру через скандал довкола її поїздки в окупований Крим.
Loading...
Load next