Українські полярники вперше задокументували зустріч із другим за величиною китом

Українські полярники вперше задокументували зустріч із другим за величиною китом

Українські полярники вперше задокументували зустріч з фінвалом - другим за величиною китом.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Один з найбільших китів у світі відвідав акваторію поблизу нашої станції “Академік Вернадський”! Йдеться про фінвала, задокументована зустріч з яким відбулася вперше за всі роки українських досліджень Антарктики. Цей вид кита - другий за величиною на планеті. Його довжина може сягати 26 метрів, а вага - 75 тонн, - йдеться у повідомленні.

Зустріч сталася у протоці Пенола поблизу Аргентинських островів (саме до цієї групи належить острова Галіндез, де розташований “Вернадський”). Спостереження тривало лічені хвилини, але полярникам вдалося попрацювати із твариною. Біолог 28-ї УАЕ Вадим Ткаченко встиг сфотографувати велетня, а також відібрати зразки шкіри та жиру від нього.

Їхні подальші лабораторні дослідження допоможуть з'ясувати стать кита, більше дізнатися про його стан та краще зрозуміти популяційну структуру цього виду в Антарктиці.

Як зазначають в НАНЦ, під час китобійного промислу у минулому столітті фінвали були практично винищені у водах поблизу Антарктиди. Однак останніми роками їхня популяція інтенсивно відновлюється, і вони повертаються туди, де раніше мешкали.

Наразі ці кити регулярно трапляються на півночі Антарктичного півострова та у протоці Дрейка. Можемо очікувати, що незабаром реєстрації фінвалів стануть регулярними й поблизу нашої станції.

Нагадаємо, Цьогорічна зима у Києві стала третьою в рейтингу найтепліших з 1881 року

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україну повернулись українські полярники 25-ї антарктичної експедиції В Україну повернулись українські полярники 25-ї антарктичної експедиції
Після року роботи на антарктичні станції "Академік Вернадський" в Україну повернулись полярники 25-ї антарктичної експедиції.
Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео) Україна придбала легендарний британський криголам James Clark Ross (відео)
Раніше український уряд виділив 5 мільйонів доларів на закупівлю наукового корабля-криголама для потреб Української антарктичної експедиції й полярників.
Loading...
Load next