Зміну клімату серйозною проблемою вважають майже 70% українців

Зміну клімату серйозною проблемою вважають майже 70% українців

Більшість опитаних українців переконані, що зміна клімату є серйозною проблемою. Особисту відповідальність за боротьбу зі зміною клімату відчувають майже дві третини респондентів.

Про це йдеться у дослідженні «Зміна клімату та мешканці України: особливості громадської думки та комунікації», опублікованому на сайті Українського кліматичного офісу.

Так, зміну клімату серйозною проблемою вважають 55,6% опитаних, а ще третина визначають її надзвичайно серйозною проблемою. І лише 7% не вважають зміну клімату значною проблемою.

61,1% українців та українок, які взяли участь в опитуванні, відчувають особисту відповідальність за боротьбу зі зміною клімату. 27,4% повністю погоджуються, що боротьба зі зміною клімату — їхня особиста відповідальність.

89% респондентів відповіли, що відчувають зміни клімату. Причому 24,2% опитаних заявили про сильний вплив.

Найбільше (47,8%) українці відчувають уплив зміни клімату на здоров’я. 29,3% відчувають додаткову потребу в охолодженні приміщень.

Більшість респондентів вважають, що основними причинами зміни клімату є діяльність людини загалом (59,5%), вирубування лісів (58,1%), а також викиди парникових газів від промисловості та енергетики (51,8%).

Дещо менше половини опитаних серед таких причин розглядають викиди парникових газів від транспорту (46,6%). 24,1% зазначили, що причиною є викиди парникових газів від сільського господарства.

Автори дослідження зауважили, що українці готові підтримувати ті заходи, відповідальність і кошти за реалізацію яких їх не стосуються. Наприклад, штрафи для бізнесу опитувані підтримують, а підвищення цін на енергоносії, які є джерелом викидів, схильні відкидати.

60% респондентів підтримали би збільшення інвестицій в екологічний громадський транспорт.

Найбільш поширеними особистими діями жителів України є вимикання електричних приладів з розетки (57,4%), скорочення споживання одноразових речей (44,1%), увага до побутової техніки, яка використовує менше енергії (37,1%).

Опитування проводилось дослідницькою компанією «Соціоінформ» на замовлення Українського кліматичного офісу у квітні 2024 року. Загалом було опитано 2000 жителів методом face-to-face в усіх регіонах України, окрім тих, які перебувають під окупацією.

Нагадаємо, Польща закупить у США ракети класу «повітря-повітря»

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Зеленський назвав умову винесення питання щодо олігархів на референдум в Україні Зеленський назвав умову винесення питання щодо олігархів на референдум в Україні
Президент Володимир Зеленський сподівається обійтися без всеукраїнського референдуму щодо закону про олігархів, однак це питання може бути все ж таки винесене на всенародне опитування за певних умов.
Кота Степана з Харкова номінували на "Оскар" серед блогерів Кота Степана з Харкова номінували на "Оскар" серед блогерів
Кота разом із господарями, номінували на престижну премію в індустрії інфлюенсерів World Influencers and Bloggers Awards 2022. Кошти від продажу квитків спрямують на допомогу Україні.
Loading...
Load next