На Львівщині дерев'яну церкву зі списку ЮНЕСКО на Львівщині реставрують за державні кошти

На Львівщині дерев'яну церкву зі списку ЮНЕСКО на Львівщині реставрують за державні кошти
Київські реставратори взялися за відновлення іконостасу церкви Св.

Київські реставратори взялися за відновлення іконостасу церкви Св. Юра у Дрогобичі на Львівщині.

У 2013 році дрогобицька церква разом з іншими дерев’яними храмами України та Польщі ввійшла до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, а через деякий час того ж року виграла грант Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини.

У вересні 2019 року музей «Дрогобиччина» розпочав переговори з керівництвом Національного науково-дослідного реставраційного центру України в особі генерального директора Світлани Стрєльнікової про можливість реставрації іконостасу. Після його обстеження київські фахівці прийняли позитивне рішення.

Тому ікони й декоративні конструкції іконостасу ввійшли до плану роботи ННДРЦУ на 2020 рік, який фінансують із державного бюджету.

За допомогою рентгену визначать стан збереженості нижніх, більш ранніх шарів живопису і загальний стан основ. Хімічний аналіз визначить склад пігментів і дасть змогу встановити час виконання деяких нашарувань, а шліфи зрізів живопису — простежити побудову фарбових шарів.

Допоможе у прийнятті рішень реставраторам і рентгенофлуоресцентний аналіз левкасів.

3 серпня, в обід, до Дрогобича приїхали фахівці ННДРЦУ Тетяна Бичко, Володимир Папушенко, Михайло Білошицький та Олексій Тихоновський. Цього разу передбачажться демонтування іконостасу і підготовка його до транспортування, яким зайнялася спеціалізована фірма «Кунсттранс-Київ».

Нагадаємо, що у підземеллі Храму Преображення Господнього відкрили інноваційний музей. Унікальний проєкт представить історію міста Лева через найвідоміших та найвпливовіших постатей історичних епох. 

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Правоохоронці викрили зловмисника, що займався незаконним переправленням чоловіків до країн ЄС Правоохоронці викрили зловмисника, що займався незаконним переправленням чоловіків до країн ЄС
Правоохоронці викрили зловмисника, що займався незаконним переправленням чоловіків до країн ЄС.
У Львові створять муніципальний індустріальний парк «Сигнівка» (відео) У Львові створять муніципальний індустріальний парк «Сигнівка» (відео)
У Львові створять муніципальний індустріальний парк «Сигнівка». З’явиться він у міській промзоні – на вул. Північній.
Відмова від хлору: у Львові перейшли на новий спосіб очистки води (відео) Відмова від хлору: у Львові перейшли на новий спосіб очистки води (відео)
У Львові вже доволі давно планують повністю відмовитися від дезінфекції рідким хлором води, що подається в будинки мешканців. Насамперед це покращить її смакові якості.
Loading...
Load next