Чи є на Львівщині запаси пакунків малюків і що пропонують породіллям замість бебі-боксів?

Чи є на Львівщині запаси пакунків малюків і що пропонують породіллям замість бебі-боксів?
Відтепер на заміну бебі-боксів породіллям пропонують видавати по 5 тисяч гривень на потреби немовляти. Але як цей механізм працюватиме, наразі невідомо.Марія при надії.

Відтепер на заміну бебі-боксів породіллям пропонують видавати по 5 тисяч гривень на потреби немовляти. Але як цей механізм працюватиме, наразі невідомо.

Марія при надії. Народжувати жінці взимку, а до речей, які можуть знадобитися у пологовому, придивляється вже нині. Розраховувала також на пакунок малюка від держави, та у зв’язку з останніми рішеннями Міністерства соцполітики зрозуміла, що передпологові закупи слід планувати самій.

"Розраховувати на допомогу я в будь-якому випадку буду, я надіюсь, що мені бейбі боксу таки вистачить", - каже львів'янка.

Відтепер замість них породіллям пропонують видавати по 5 тисяч гривень на потреби малюка.

Марія Чех додає: "Ми так підрахували, що в бейбі бокс входить приблизно 10-12 тисяч, тому що туди входить розвиваючий коврик, він 1200, зимовий комбінезон від тисячі гривень і все решта так само".

А от Анета Гамор народжувала майже рік тому. Пакунок малюка їй тоді став у нагоді, тому жінка переконана, що фінанси не замінять його наповнення.

"Я особисто задоволена складом бебі-боксу. Єдине, що я не задоволена, що я його отримала майже через тиждень після того, як малий народився, тому багато речей які в ньому були, я змушена була купити через те, що в них була необхідність, а на ту хвилину я його не мала", - розповідає Анета.

Як Анета, так і Марія переконані: державні бебі-бокси не просто допомагають зекономити гроші і час, а й стають в нагоді соціально вразливим категоріям населення.

Марія стверджує: "Я не мати-одиначка, в мене є чоловік, але є багато матерів, які на сьогодні не зможуть бігати у соцзахист, підписувати документи чи чекати в черзі, тим більше в час коронавірусу".

У міністерстві пояснюють: перехід на монетизовану форму пакунка малюка спричинений з тендерними закупівлями. Мовляв, антимонопольний комітет цей тендер скасував, а на проведення та реалізацію іншого потрібен час. Та чітких механізмів, як усе це працюватиме за новою схемою, наразі немає.

Начальник відділу житлових субсидій, соцвиплат та допомоги Львівської облдержадміністрації Василь Гельбич пояснює: "Планується, що з 1 вересня отримувачі цих грошей будуть отримувати відповідну соціальну карточку, орієнтовно планується це приватбанк, на яку будуть зараховувати ці 5 тисяч гривень і вони орієнтовно до року часу зможуть ці кошти витратити на придбання дитячих товарів".

Втім ці товари можна буде купити лише у запропонованих міністерством магазинах.  Додамо, що такі пакунки вже закінчилися у 8 регіонах країни, у львівських пологових запевняють: запасів повинно вистачити ще до кінця року точно.

Очільниця Львівського обласного клінічного перинатального центру Марія Малачинська стверджує: "Все йде відповідно до графіку і наші пацієнти мають змогу вчасно отримати зразу з випискою. Щодо подальших моментів, ми уточняли із соціальною службою, якихось застережень на сьогоднішній день немає, все планово згідно з графіку нам доставляють щомісяця бебі-бокси".

Додамо, що з початку року близько 10 тисяч дітей зі Львівщини вже отримали свої пакунки. Не залишився осторонь таких змін і дитячий фонд ООН, який закликає уряд зберегти програму пакунок малюка. За їхніми підрахунками 8 із 10 сімей хочуть отримувати саме бебі-бокси.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
БЕБ провело обшуки на Львівській митниці БЕБ провело обшуки на Львівській митниці
Детективи БЕБ вилучили смартфони, комп’ютерне обладнання та побутову техніку на суму близько 40 млн грн
Відмова від хлору: у Львові перейшли на новий спосіб очистки води (відео) Відмова від хлору: у Львові перейшли на новий спосіб очистки води (відео)
У Львові вже доволі давно планують повністю відмовитися від дезінфекції рідким хлором води, що подається в будинки мешканців. Насамперед це покращить її смакові якості.
Loading...
Load next