У центрі Львова археологам вдалося відкопати старовинну криницю (відео)

У центрі Львова археологам вдалося відкопати старовинну криницю (відео)
Виявлену криницю на площі Коліївщини встановили у 1844 році. Знахідка розташовується за кілька метрів від її більш сучасної імітації, яку звели за радянських часів.

Форма криниці виявилася круглою, а не квадратною, якою її звикли бачити місцеві жителі та гості Львова. 

"Ми маємо тут залишки основи фонтану від чаші фонтану такої форми. І також вона мала відмостку з тесаного каміння, яка мала гранчасту 8-кутну форму", - розповів археолог Микола Шніцар.

Це було основне джерело постачання води в єврейську дільницю до початку XX століття. Раніше джерело розташовувалося на розі вулиць Староєврейської та Івана Федорова, а на цій місцині був житловий квартал. Археологи кажуть, що на будь-які ділянці Львова зараз можна виявити артефакти минулих часів. Як-от, наприклад, нещодавні знахідки на місці забудови у районі проспекту Чорновола.

"Не дуже сподівалися на якійсь результаті отримали просто фантастичні знахідки. Не дорогоцінні, а цікаві для історії Львова матеріали слов’янського часу, княжого", - повідомив директор Рятівної археологічної служби, Олег Осальчук. 

Тепер же після завершення усіх археологічних робіт в межах реконструкції тут збираються облаштувати громадський простір.

"Крім власне криниці, нового мощення, нових місць для сидіння та освітлення, тут буде також ознакування. Буде таблиця, яка буде розповідати, що тут було, чому ця площа утворилася, історія цієї площі. Вона буде кількамовна", - зазначила  начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради, Лілія Онищенко-Швець.

Реконструкцію мають завершити до кінця липня. На усі роботи передбачено близько 4-х мільйонів гривень. Облаштування цієї місцини проводять в межах проекту "Спільна відповідальність за спільну спадщину", яку фінансує Європейський Союз. Частину коштів виділять також з міського бюджету. 

 

Читайте також
Площа Коліївщини у Львові: ремонтні роботи знаходяться на завершальному етапі (відео) Площа Коліївщини у Львові: ремонтні роботи знаходяться на завершальному етапі (відео)
Серед цікавинок – незвичні вуличні меблі та тримовні написи на криниці про людей, які жили у цьому кварталі.
У Львові розпочався міжнародний фестиваль Параджанова "Колір змін" (відео) У Львові розпочався міжнародний фестиваль Параджанова "Колір змін" (відео)
Шостий міжнародний фестиваль Параджанова презентував новий формат. У перший день дійства відвідувачам презентували цікаві лекції та виставки.
Будинок на Шота Руставелі: відновили унікальний під'їзд у Львові (відео) Будинок на Шота Руставелі: відновили унікальний під'їзд у Львові (відео)
Унікальна для Львова архітектура початку 20 століття. Неймовірної краси ліпнина та витончені деталі брами. Будівля, що на вул. Шота Руставелі з року у рік лише знищувалась та руйнувалась. Відтак почала втрачати свою автентичність.
Loading...
Load next