Монумент слави у Львові: демонтаж знаходиться на завершальному етапі (відео)

Монумент слави у Львові: демонтаж знаходиться на завершальному етапі (відео)
Шість горельєфів, які були розташовані на стелі, демонтовано та перевезено до музею "Територія терору".

Демонтаж монументу слави - на фінішній прямій. Тут на вулиці Стрийській з цілого ансамблю сьогодні залишилися лише центральні скульптури - Воїн та Батьківщина-мати. Решту шість багатофігурних горельєфи можна побачити уже в музеї "Територія терору", куди їх перемістили.

Для того, щоб експонуватися, досліджуватися, на прикладі цієї колекції і розповідати яким чином працювала монументальна пропаганда і як тоталітарний режим займався власне інформаційним таким насиллям навколо людей, як він використовував митців, - повідомила директорка музею "Територія терору" Ольга Гончар.

Тобто всього 6 горельєфів, 6 композицій, розмір яких, якщо це вас цікавить 3,30 м висота і приблизно, 6 метрів ширина кожного. 3 горельєфи з одного боку і 3 з другого боку, - наголосив головний зберігач фондів музею "Територія терору" Тарас Різун.

У музеї уже розробили екскурсію для відвідувачів. Кажуть: можна дізнатися чимало цікавого про авторів монументу, їхні життєві історії. 

Ну особливого догляду вони не потребують. Вони весь час перебували просто неба і під дією всіх атмосферних явищ. Ну але оте, що я вже згадував, вони тонкі, це 2 мм мідь і прогинаються. Ми просто ці частини перемістили туди, ближче до входу музею так як вони були на стелі, - додав Тарас Різун.

Горельєфи в музеї планують зібрати для експозиції. Однак зізнаються: чимало деталей деформовані та понищені, адже зроблені із доволі тонкої міді.

Коли відбувався демонтаж, ми консультувались із скульпторами і з митцями чи можна буде зібрати назад  ці горельєфи. Тому що ви бачите, що вони всі в принципі демонтовані і різний спосіб. Вони сказали, що так, можливо, звісно ми не можемо уникнути втрат, - зазначила директорка музею "Територія терору" Ольга Гончар.

Монумент слави, що на вулиці Стрийській, демонтують ось уже 3 роки. Рішення щодо цього було прийняте ще у 2018-му. Відтоді поступово кожну із частин ансамблю розбирають та переміщають до музею.

Звичайно цінні монументальні елементи минулого мають бути збережені, музеєфіковані власне в музейній складовій, можуть бути доступні для огляду. Але для нас важливо побачити, який має бути завтрашній день цього простору. І ми розуміємо, що одним із найголовніших елементів це облаштування там пам'ятника героям України. І цей пам'ятник, його вирішення ми будемо шукати на конкурсі, - наголосив начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міськради Антон Коломєйцев.

Конкурс планують оголосити вже найближчим часом. Та й плани щодо цього громадського простору чималі. 

Нам хочеться забрати там оцю парковку зверху, яка під сонцем. Ми це хочемо виправляти, суттєво збільшити громадський простір. З іншої сторони ОДА реалізує флагштоки. Власне громадський простір поруч. Має бути якась єдина складова, - розповів Антон Коломєйцев.

 

Читайте також
Реконструкція старого трамвайного депо у Львові: на якому етапі ремонт приміщення (відео) Реконструкція старого трамвайного депо у Львові: на якому етапі ремонт приміщення (відео)
Новий профілакторій, мийний комплекс та заміна колії – реконструкція старого трамвайного депо на Промисловій триває. Представники "Львівелектротрансу" запевняють, що реалізація проєкту – на фінішній прямій, адже підрядники виконали 80% основних робіт.
У Львові під час демонтажу Монумента слави знайшли бронзову капсулу часу (фото) У Львові під час демонтажу Монумента слави знайшли бронзову капсулу часу (фото)
Відкрити її працівникам музею дозволи лише за п'ять днів після знахідки.
У сквері Гідності на Сихові зносять двоповерхову споруду (відео) У сквері Гідності на Сихові зносять двоповерхову споруду (відео)
У сквері Гідності на Сихові зносять двоповерховий об’єкт, який створив загрозу для відвідувачів скверу.
Loading...
Load next