Історична знахідка на Львівщині: під час будівництва дороги знайшли стародавній горн

Історична знахідка на Львівщині: під час будівництва дороги знайшли стародавній горн
Стародавній залізоплавильний горн пролежав під землею близько тисячі років. Археологи дослідили сім давніх поселень.

На Львівщині під час реконструкції дороги Жовква – Кам'янка-Бузька археологи знайшли стародавній залізоплавильний горн. 

Про це повідомляє Укравтодор. 

Під час робіт на маршруті Жовква – Камянка-Бузька археологи дослідили сім давніх поселень. Особлива знахідка науковців – залишки залізоплавильного горна, якому понад тисячу років.

Горн відшукали під час реконструкції траси Т-14-25 Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка-Бузька – Бібрка на узбіччі. Цей шлях стане частиною Великого транзитного кільця навколо Львова, який створюють в рамках реалізації президентської програми Велике будівництво, - йдеться у повідомленні. 

Дорога між містами Жовква та Кам'янка-Бузька була частиною одного з найдавніших історичних торгових шляхів, яке вело з Галичини на Волинь. У XV – XVII століттях тут проходила північна ділянка великого "Чорного шляху". Ця караванна дорога починалась на землях Османської імперії та вела через Поділля, Галичину і Волинь до Перемишля та Замостя.

Залізоробне ремесло в ті часи було добре розвинуте і зосереджувалось поблизу родовищ болотної руди. Для слов’ян було характерно облаштовувати невеликі горна, що забезпечували потреби одного чи кількох поселень.

Найчастіше місцеві металурги самі займалися видобуванням руди на болотах, її збагаченням, випалом деревного вугілля та попередньою обробкою металу, – пояснює археолог Рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв.

Під час археологічних розвідок, які провів Науково-дослідний центр "Рятівна археологічна служба", виявили матеріали періодів енеоліту, бронзи, раннього заліза, римського часу, раннього середньовіччя та княжої доби.

Читайте також
На Львівщині для проїзду відкрили міст, на ремонт якого чекали 14 років (відео) На Львівщині для проїзду відкрили міст, на ремонт якого чекали 14 років (відео)
Вартість капітального ремонту переїзду через річку Стрий становить 65,5 мільйонів гривень.
Найгірша траса: як відбувається "Велике будівництво" Зеленського на Львівщині Найгірша траса: як відбувається "Велике будівництво" Зеленського на Львівщині
Траса Т-14-25 Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка-Бузька – Бібрка вже не один рік була однією з найгірших доріг Львівщини. Однак вже зараз тривають ремонтні роботи, завдяки чому трасу нарешті відновлять.
Мотоцикліста який скоїв смертельну ДТП, судитимуть на Львівщині
Внаслідок аварії пасажир мотоцикла отримав тілесні ушкодження, які були несумісні із життям. Чоловік помер у лікарні, а винуватця ДТП тепер судитимуть.
Loading...
Load next