"За 30 років не садили скільки дерев, як цієї осені", - Сладкова про озелення у Львові (відео)

"За 30 років не садили скільки дерев, як цієї осені", - Сладкова про озелення у Львові (відео)
Кожного року Львів втрачає близько 1600 дерев через їх непридатний стан. У місті багато дерев, яких висаджували ще на початку минулого століття. Проте, восени планують посадити певну кількість дерев, яка повністю покриває все, що було втрачено за весь рік. Начальниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова також розповіла про реконструкцію парків у Львові та згадала про унікальні фруктові сади.

Середній вік дерев у Львові

Начальниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова зазначає, що середній вік дерев, які ростуть у Львові є дуже високий.

В якісь мірі це добре, оскільки є старі класні екземпляри, а мінус в тому – що більшість дерев приходить до своєї старості не в найкращому стані. А це дорого в утриманні та досить ризиковано, - сказала Сладкова.

У Львові дуже багато дерев яким понад 60-70 років, їх насаджували ще на початку минулого століття. А що стосується проспекту Свободи та Площі Ринок, то там є дерева, яким близько 100 років.

Екологиня запевняє, що це досить критичний момент, коли дерева починають розвалюватися. Їх слід замінювати, але це треба робити поступово. Цьогоріч у місті планують посадити 3200 дерев. Така кількість повністю покриває те, що було втрачено буревієм та внаслідок будівництва, стверджує начальниця управління екології та природних ресурсів ЛМР

Буревій забрав 800 дерев, будівництво – 650, незадовільний стан, тобто, старіння – 1600, незаконно зрізані – близько 200, - розповіла експертка.

"Стараємося мінімізувати потребу в догляді на старті"

Щоб дерева приносили користь, їхній вік має бути від 20 до 60 років, - наголошує Олександра.

За її словами, в Сихівському та Шевченківському районах так і є. Тому під час буревію впало менше десятка дерев. До прикладу, в Галицькому впало 80.

Проте з платаними все дещо інакше. Цей вид дерев притаманний Одесі, там їх можна побачити ледь не на кожному кроці. У Львові цих рослин дещо менше. Сладкова розповіла, що під час буревію платани мали зламану верхівку. Вона пояснила, "це стається через те, що вони швидко ростуть". У молодому віці вони не пристосовані до таких погодних умов, проте в старому віці з ними нічого не стається, наголосила експертка.

Ми за 30 років не садили скільки дерев, скільки висадимо цієї осені, - заявила Сладкова.

За кожним деревом слідкує садівник, запевняє екологиня. Вона розповіла, що на з самого початку за рослиною добре дбають, використовуючи всі належні добрива. Також саджають дерева справжні експерти та роблять це дуже якісно.

Стараємося мінімізувати потребу в догляді на старті, даємо дуже великий запас міцності цим деревам, - зазначила посадовиця.

Яких дерев у Львові є найбільше?

Найбільше у Львові насаджено липи та клену. Експертка розповіла, що перед тим, як висаджувати рослини, вони дивилися, що буде доречно тій чи іншій вулиці, а потім все узагальнювали.

У Львові висаджено понад 30 видів дерев. Окрім липи та клену є також досить багато каштанів, тополь та дубів.

Це є основні види дерев у місті, які добре ростуть та добре себе рекомендують, - сказала екологиня.

Вона також зазначила, що це місцеві види, які адаптовані, яких знають місцеві комахи та птахи. З такою метою садять багато горобини та глодів. Це хороша пожива для птахів зимою, запевняє Олександра.  

Фруктові дерева у Львові

Сладкова розповідає, що місцеві мешканці мають "прекрасну" традицію садити аличу. Проте, це дерево завдає чимало клопоту. Оскільки, купа плодів, яка все засмічує, а також це приваблює купу ос та інших небезпечних комах.

Вона має перевагу весною, коли квітне – це красиво, але влітку та восени – це катастрофа. Намагаємося це плодове дерево виводити з міських посадок, - зазначила експертка.

Олександра запевняє, що хорошим деревом є обліпиха. Воно і декоративне, і плоди не опадають.

За словами екологині, раніше у Львові була традиція фруктових садів на південних схилах. Наразі один такий сад відновили парку "700-річчя Львова". Але замість плодових яблунь посадили вже декоративні – райські яблуні. Плоди цього дерева можна їсти, до того ж вони прекрасно квітнуть, стверджує Сладкова.

Вона також розповіла, що у парку "Залізна вода" є здичавілий сад, його також планують відновити. Проте, це досить не легко, оскільки таким садам не "подобаються" міські умови, а також необхідний якісний догляд.

Реконструкція парків

Наразі у місті є 9 парків, які розкопані, в реконструкції з них тільки один.  Ми почали в цьому році з парку в  Брюховичах, його називають Курортним або парком імені Богдана Хмельницького.

Щодо решти, то ті проєкт ми коригували для того, щоб реконструкції були якомога цікавіші та гуманніші до природи. Ми поставили собі ціль, два парки здавати з тих, що ми почали. Цьогоріч наша ціль - здати в експлуатацію два парки – Виговського та Личаківський. Сподіваємося, що в наступному році зможемо закінчити Замарстинівський та Білогорщу, - підсумувала Олександра Сладкова.

 

Читайте також
У Львові та Києві компанія "LEV Development" організувала акцію з висадки дерев (відео) У Львові та Києві компанія "LEV Development" організувала акцію з висадки дерев (відео)
Окрім Львова компанія "LEV Development" організувала акцію з висадки дерев і в Києві на бульварі Дружби народів.
«Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео) «Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео)
Посадовці розповіли, що зараз на обліку перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях Львова. Ними опікуються з огляду на Європейський досвід.
Методи виявлення аварійних дерев: у Львові закупили імпульсивний томограф для перевірки (відео) Методи виявлення аварійних дерев: у Львові закупили імпульсивний томограф для перевірки (відео)
Імпульсний томограф за допомогою сенсорних датчиків відтворює картину того, що відбувається всередині дерева. Також він може спрогнозувати, в яку сторону впаде аварійне насадження.
Loading...
Load next