«Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео)

«Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео)
Посадовці розповіли, що зараз на обліку перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях Львова. Ними опікуються з огляду на Європейський досвід.

Львів місто старовинне, відповідно тут є чимало зелених зон з віковими деревами, яким вже навіть понад 200 років. Окрім краси вони також відіграють важливу роль у якості природних фільтрів повітря й чим вони старші, тим більше користі приносять. І як за усіма живими створіннями за ними потрібен відповідний догляд.

Що означає догляд. Це підживка, це полив, це обробка від шкідників, обробка від хворіб, це допомога кореневій системі для засвоєння поживних речовин. Тобто це величензний комплекс робіт, який би мав проводитись. Я точно знаю, що він не проводиться нажаль в повній мірі. Про полив старих дерев в нас взагалі такого поняття немає, про підживку старих дерев також, - розповідає Оксана Олейнюк-Пухняк, доцентка кафедри ландшафтної архітектури, садово-паркового мистецтва та урбоекології НЛТУ Львова.

Посадовці розповіли, що зараз на обліку перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях Львова. Ними опікуються з огляду на Європейський досвід.

Так само ми минулі роки практикували багато лікування дерев, зараз ми в якійсь мірі переглядаємо цю позицію, бо європейська практика показує, що  в дерева треба мінімально втручатись й основне, що їм необхідно зашкоджувати прокладанню мереж, прокладанню доріжок, - каже Олександра Сладкова, начальниця управління екології та природних ресурсів Львівської міськради.

Наприклад, нещодавно у міськраді прийняли рішення по догляду за дубом у парку Франка, якому вже орієнтовно 280 років. Зокрема, там зрізали вкрай аварійні елементи та запроваджують додаткову інфраструктуру для інформування мешканців, що будуть проходити повз цього довгожителя.

Під цим дубом давно немає лавок. Пропонуємо заборонити паркування, хоча воно й так заборонено, але просто доставити знак, що цей дуб теоретично за певних обставин може впасти й  навіть гілками не міг пошкодити. Й так само в парку вказувати, що коли люди приходять в зону дії того дерева. Щоби люди були попереджені, про те що насправді це не те дерево, під яким люди мають стояти в буревій, - запропонувала Олександра Сладкова.

Додамо, що незабаром  до Львова мають приїхати польські колеги, які за допомоги сучасного обладнання перевірять декілька цінних, старовинних дерев, щоб наші екологи могли спланувати подальшу з ними роботу.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
"За 30 років не садили скільки дерев, як цієї осені", - Сладкова про озелення у Львові (відео) "За 30 років не садили скільки дерев, як цієї осені", - Сладкова про озелення у Львові (відео)
Кожного року Львів втрачає близько 1600 дерев через їх непридатний стан. У місті багато дерев, яких висаджували ще на початку минулого століття. Проте, восени планують посадити певну кількість дерев, яка повністю покриває все, що було втрачено за весь рік. Начальниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова також розповіла про реконструкцію парків у Львові та згадала про унікальні фруктові сади.
"Сьогодні місто повернулось у 1300 рік": як під час карантину святкували День міста у Львові (відео) "Сьогодні місто повернулось у 1300 рік": як під час карантину святкували День міста у Львові (відео)
День міста відзначили стилізовано. А право підіймати прапор на штандарті надали командиру 80-ї десантно-штурмової бригади та завідувачці центру терапії лікарні швидкої .
Методи виявлення аварійних дерев: у Львові закупили імпульсивний томограф для перевірки (відео) Методи виявлення аварійних дерев: у Львові закупили імпульсивний томограф для перевірки (відео)
Імпульсний томограф за допомогою сенсорних датчиків відтворює картину того, що відбувається всередині дерева. Також він може спрогнозувати, в яку сторону впаде аварійне насадження.
Loading...
Load next