За радянськими методами: як Львову позбутися проблем з ожеледицею взимку (фото, відео)

За радянськими методами: як Львову позбутися проблем з ожеледицею взимку (фото, відео)
За словами фахівців, хлорид, яким і є сіль, безслідно не зникає. Сіль потрапляє в ґрунтові води, шкодить ґрунтам і річкам, буквально знищує рослинність.

Зима – прекрасна пора року, тільки не для наших доріг. Всі ми знаємо, що коли починається ожеледиця, все стає слизьким та небезпечним. Наші ж комунальні служби звикли це все діло засипати піском або сіллю. Але чи можна так робити? Звичайно ні.

Всім водіям машин, особливо, тим, які кожного дня їздять на роботу знайоме це відчуття, коли зупиняєшся, а в тебе під машиною товстий шар льоду, вкритий «коктейлем» зі снігу, піску та солі. Чому це так стається?

Фото: ПравдаТУТ Львів

За словами фахівців, хлорид, яким і є сіль, безслідно не зникає. Тони активної речовини призводять до корозії, внаслідок чого руйнуються дороги, мости та автомобілі. Сіль потрапляє в ґрунтові води, шкодить ґрунтам і річкам, буквально знищує рослинність.

Розглянемо конкретніше культурну столицю України, а саме Львів. Взимку від культурного нічого не залишається у місті, адже лише в центральних вулицях у достатньому обсязі посипають протиожеледну суміш.

Фото: ПравдаТУТ Львів

І мова йде не лише про псування транспорту, людські життя теж у небезпеці. Як повідомили нашим журналістам в пресслужбі Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги у Львові, тільки за минулу добу 26 травмованих осіб, а 4 госпіталізовано.

Журналісти телеканалу "ПравдаТУТ Львів" відвідали 8-му міську клінічну лікарню м. Львова. За словами ортопеда-травматолога відділення невідкладної медичної допомоги Івана Кіндратіва, пацієнти поступають з травмами різного характеру, починаючи від найлегших забоїв, закінчуючи важкими переломами, які потребують стаціонарного лікування.

Ці падіння пов’язані з різними факторами. До нас завжди поступають з такими травмами. За традицією це пов’язано з початком зими, першим снігом, тому хворих поступає значно більше, - зазначає лікар.

Він додав, що при падінні людини, найчастіше травмуються променево-зап’ясткові суглоби, а в старших людей часто травмується стегнова кістка.

Також люди можуть навіть не підозрювати, йдучи по «засипаних» стежках, що їхнє взуття з кожним кроком починає псуватись, адже сніг із сіллю та піском так і залишається на узбіччі та тротуарах, допоки не розтане сніг.

Фото з відкритих джерел

 

За минулу добу на автодорогах Львова та області сталися 28 дорожньо-транспортних пригод, дві з них – із потерпілими. На жаль, внаслідок ДТП одна особа загинула, одна особа травмувалася, - йдеться в повідомленні пресслужби поліції.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Редакція «ПравдаТУТ NEWS» звернулася за коментарем до директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Олександра Одинця, де він розповів скільки техніки було залучено задля посипання доріг та як проводяться ці роботи.

На сьогодні для прибирання вулиць і доріг у зимовий період у Львівській міській територіальній громаді нами залучено 138 одиниць техніки. В середньому 30-40 одиниць перебуває в постійній готовності.

Сьогодні вночі працювало 68 одиниць техніки, це техніка, яка працює по основних магістралях. В першу чергу ми працюємо по основних магістралях, штучних спорудах, мостах та шляхопроводах. Чистимо хідники, зупинки громадського транспорту, заїзди – виїзди до медичних закладів, місць базування громадського транспорту, - повідомив Одинець.

За його словами, для того, щоб впоратися з ожеледицею на вулицях районного значення, приватного сектора, одного дня недостатньо, тому на 3-4 добу служба починає займатися цими питаннями.

Хочу нагадати, що згідно з правилами доброустрою міста, балансоутримувачів власників будинків, які знаходяться в місті, відповідають за стан хідника або якогось елемента доброустрою, який знаходиться перед таким будинком. Відповідно, ми проводимо таку роботу з власниками всіх будівель, що в їхніх повноваженнях і в їхній волі забезпечити належне утримання, тобто прибирання, посипання протиожеледними матеріалами, - зазначив директор.

Фото з відкритих джерел

Він зауважив, що місто працює та допомагає всім, але це не можна зробити в один момент.

Ми закликаємо усіх тримати порядок і прибирати сніг, задля боротьби з ожеледицею біля своїх будівель, - додав директор департаменту.

Своєю чергою, нам вдалося поспілкуватися із засновником ГО «За якісний транспорт», помічником депутата львівської міськради та головою комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності Святославом Товстигою щодо того чи справді працює техніка та в якому обсязі.

Як він зазначив журналісту, станом на зараз техніка є.

Якщо говорити про Львів, то дороги є в кращому стані, ніж дороги, які є в межах Львівської територіальної громади. Є суттєва різниця, коли ти, наприклад з Підбірців чи з Лисиничів в’їжджаєш в Тракт Глинянський, то там реально інша ситуація, - повідомив громадський активіст.

За його словами, питання полягає в тому, що є громадські розрахунки й по цих нормативних розрахунках Львову недостатньо техніки, яку ми маємо.

Фото з відкритих джерел

Левова частка техніки (70-80%), яка станом на зараз надає послуги з прибирання доріг та вулиць, вже досить стара і її потрібно списувати. Ми бачимо, що техніки є недостатньо, хоча вона їздить і курсує, але є нормативні показники скільки одиниць техніки потрібно.

Наприклад, у вечірній період випадає 3-5 см за 12 годин, для розчищення використовується замало техніки. Наразі випадає більше ніж 10 см і тоді рух паралізується, - зазначив Святослав.

Він зауважив, що в наступному бюджетному році потрібно закуповувати через лізингові програмі або на пряму нові одиниці техніки.

В нас є практика, коли Сихівський район обслуговує переважно приватна компанія. Тому потрібно реформувати шляхоремонтні підприємства. Наразі в нас в місті недостатньо техніки для належного утримання доріг, - додав голова комісії.

Як же тоді з ожеледицею борються європейські та американські комунальники та чи можна перейняти їхній досвід із нашими технологіями та фінансами?

Про це для Укрінформу розповів заступник Міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк.

За словами міністра, країни Європи стараються зменшувати кількість хімічних реагентів шляхом механічного прибирання вулиць і доріг. Принцип в таких країнах доволі простий: краще своєчасно почистити, ніж засипати зверху.

У разі сильних снігопадів скандинавські країни та країни Балтії все ж таки застосовують сіль, але значно знижуючи її концентрацію і, відповідно, шкідливий ефект.

Сіль попередньо зволожується всередині снігоприбиральної машини, після чого розпорошується на кригу за допомогою спеціального дозатора. Таким чином мінімізується вплив солі на ґрунт і дороги. Пішохідні вулиці обробляють лише подрібненим щебенем, який – увага! – перед тим миють, щоб не було пилу. Таку суміш називають макаамом, - зазначив Лавренюк.

Фото з відкритих джерел

Також існує метод факції. Він поширений у країнах Європи, але має свої недоліки. Як нам відомо пісок досить швидко здуває вітром і призводить до запилення, тому там використовують дуже дрібний гравій і кам'яну крихту, що є безпечними й для кузовів авто, і для асфальту.

Вони не усунуть ожеледицю на 100%, проте значно збільшать зчеплення з поверхнею, крім того, є екологічними та придатними для повторного застосування. Згодом спеціальні машини збирають сніг разом із камінцями, щоб знову їх використати. Такий самий підхід взяли на озброєння і практичні фіни, - зауважив міністр.

Додамо, що у 2004 році вчений Торгейр Ваа запропонував швейцарську інновацію. Такий метод отримав назву в честь свого винахідника.

Дрібний пісок у пропорції 7:3 змішують із гарячою водою 90-95°C і розбризкують на вулицях. Гарячий пісок буквально вплавляється в кригу, роблячи її поверхню абразивною. Метод, хоч і потребує відповідної техніки, є доволі економічним. Платити доведеться тільки за доволі дешевий пісок. Однак такого оброблення вистачає до нового снігопаду. Без опадів ефект є впродовж 3-7 днів, - пояснив Юрій Лавренюк.

Отже, нашій країні потрібно забувати за радянські методи не лише в розчищенні доріг, а й у всьому, що є неефективним. Так, в Європі теж не все ідеально, але там застосовують методи, які не шкодять ні машинам, ні людям, ні дорогам, ні природі.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
Масштабна ДТП на Львівщині: зіткнулися відразу п’ять автомобілів (відео) Масштабна ДТП на Львівщині: зіткнулися відразу п’ять автомобілів (відео)
Внаслідок масштабної ДТП на Львівщині загинув один із водіїв – правоохоронці встановлюють обставини події.
На Львівщині сталась жахлива ДТП: є загиблі (фото) На Львівщині сталась жахлива ДТП: є загиблі (фото)
Легковик влетів у вантажівку. В результаті машину відкинуло на узбіччя, а вантажівка перегородила дорогу. Очевидці розповіли, що видовище було жахливе.
Втік з місця аварії: на Львівщині водій "BMW" збив 62-річного чоловіка, потерпілий в реанімації Втік з місця аварії: на Львівщині водій "BMW" збив 62-річного чоловіка, потерпілий в реанімації
62-річного чоловіка у важкому стані доправили у реанімаційне відділення місцевої лікарні.
Loading...
Load next