Чотирилапі охоронці українських кордонів: як інспектори-кінологи тренують своїх помічників? (відео)

Чотирилапі охоронці українських кордонів: як інспектори-кінологи тренують своїх помічників? (відео)
Кілька місяців тренувань та в «поле». Кінологічний навчальний центр прикордонників підготував до випуску ще з півтори сотні чотирилапих охоронців кордону.

Пошук тютюну, наркотичних засобів, зброї чи ж затримання порушників. Тут, у Кінологічному навчальному центрі двічі на рік сертифікують та випускають чотирилапих охоронців українських кордонів. 

Протягом року у нас проходить два періоди навчання це як правило літом  — червень. І зараз в грудні, в нас є два періоди і ми випускаємо людей. Сьогодні ми випускаємо 137 кінологів зі службовими собаками. Це є первинна підготовка, яка здійснювалася протягом півроку. І перепідготовка, яка здійснювалася протягом 3 місяців, — зазначає начальник відділу циклових комісій кінологічних дисциплін Сергій Любинецький.

Після кількамісячного, а то й піврічного навчання хвостані готові до відповідального іспиту. От і трирічний Арчі, породи голландська вівчарка, показує свої вміння у пошуку наркотичних речовин. 

Хотів служити з собакою, знати, що вона моя. Тому придбав. Порода досить така гнучка, можна працювати із більшим віком, навіть якщо йому 3 роки. Досить розумна порода собак, дуже розумна. За темпераментом він більш мені підходить, він досить спокійний це щось середнє між німецькою вівчаркою і бельгійською вівчаркою, —  розповідає інспектор-кінолог Валерій Корж.

Тож за вміння та слухняність Арчі отримує від господаря смаколик. А цей на перший погляд малий та потішний фокс-тер’єр уже невдовзі стане грозою усіх контрабандистів, які захочуть нелегально перевезти через кордон, зокрема, тютюнові вироби.  

Я сам вчив на відділі. Заступав в наряд і вчив. Закладки ставив в машини там, в більшості в машини. Десь приблизно рік навчання і заступили на службу, — зазначає інспектор-кінолог Мирослав Чикут.

Мирослав служить уже 9 років. І Далас, саме так звати цього жвавого чотирилапого, уже не перший його компаньйон. До кінологічного центру вони приїхали лише на сертифікацію, себто екзаменування навичок хвостаня. 

В мене була німецька вівчарка. Але в більшості великі собаки більше клопоту, як кажуть, тому я вирішив собі купити маленьку, — додає Мирослав.

Та от справжніми оборонцями чи краще сказати грози усіх порушників тут тренують із розшукових собак. Здебільшого для цього обирають німецьких чи бельгійських вівчарок.

Він у мене з 2 місячного віку. Тобто на руках його виносив. Не було складно знайти спільну мову з собакою. Останнім часом цю породу, її більш використовують. Ну бо вони вважають, що піддаються краще навчанню. Але в мене була і німецька вівчарка і я не скажу, що це погана порода, — зауважує інспектор-кінолог Павло Агеєнко.

Для чоловіка за 17 років служби це уже 3-й чотирилапий друг. Що цікаво, чимало чотирилапих вихованців — це особисті собаки інспекторів-кінологів. Натомість Арчі, породи малінуа, себто бельгійська вівчарка — це державний пес. 

Ну поступово ми переходимо все таки до дресирування і підготовки державних собак. Розшукові собаки здають у нас  навики слухняності, навики захисту, переслідування людини по запаховому сліду, вибирання речі та охорона ділянки місцевості. Що стосується спеціальних собак здають також навики слухняності, пошук та виявлення наркотичної та вибухової речовини та тютюнових виробів, — пояснює начальник відділу циклових комісій кінологічних дисциплін Сергій Любинецький.

Після успішного екзаменування чотирилапі випускники отримують сертифікати. Та уже днями вирушать на місця несення служби. Натомість наступне покоління хвостанів уже підростає навіть тут — у кінологічному навчальному центрі. І згодом поповнять лави прикордонних загонів.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові функціонує перший сенсорний сад для собак (фото) У Львові функціонує перший сенсорний сад для собак (фото)
У саду висадили 60 саджанців сезонних і декоративних рослин, зробили мінімальні тактильні зони для собак. Наразі волонтери планують облаштувати місця для фізичної реабілітації тварин після травм та операцій.
Прикордонні собаки вперше візьмуть участь у параді до Дня незалежності (фото) Прикордонні собаки вперше візьмуть участь у параді до Дня незалежності (фото)
Всього для участі у параді дібрали 33 кінологів із собаками.
Новим очільником Галицької митниці став екс-працівник СБУ
Новим керівником Галицької митниці призначили колишнього працівника Служби безпеки України - Андрія Колобродова.
Loading...
Load next