Виклики 2021 року: медичні реформи, освітня сфера, Львівська ОТГ (ВІДЕО)

Виклики 2021 року: медичні реформи, освітня сфера, Львівська ОТГ (ВІДЕО)
У новому випуску #LiveLviv секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак розповів про успіхи міської ради, майбутній бюджет та ситуацією в освіті та медицині.

Маркіян Лопачак, секретар Львівської міської ради, відповів на цікаві запитання та поділився власним баченням щодо вирішення проблем міста та ОТГ.

Наскільки спокійною стала робота депутатського корпусу? Справа у тому, що тепер більшість є опозиційною?

Я б не сказав що робота депутатського корпусу стала спокійною.  Та й не сказав би, що більшість опозиційна.

Якщо порівнювати з минулою каденцією, тоді більшість була фракція «Самопоміч», міський голова був керівником фракції. На жаль, без обговорень приймалися рішення. Власне в сесійній залі виникало дуже багато дискусій, палких суперечок через те, що практично всі питання не обговорювалися до цього.

Зараз, все стало більш збалансовано, бо відбуваються дискусії, багато роботи проводиться напередодні пленарних засідань, проводяться розмови в комісіях, обговорення на різних робочих групах.

Зараз у переважній більшості питання, що заходять на пленарне засідання, вже є практично обговорені. Можливо тому, під час роботи сесії виглядає так, що нібито менше дискусій. Але насправді їх навпаки побільшало.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Чи можна говорити про те, що новому складу депутатського корпусу вдалося покращити контроль над роботою виконавчої влади?

Депутатський корпус завжди має контролювати роботу влади. Інше питання чи чиновники це чують, чи дослухаються, чи виконують.

Українське дивне законодавство і дивна ситуація утому, що міський голова, який є топменеджером, якого обирає громада, але чиновників, окрім заступників, призначає сам міський голова, і він же ж їх і звільняє.

Тобто депутатський корпус може публічно вказувати, аргументувати, чому на їхню думку той чи інший чиновник не відповідає займаній посаді. Звичайно, одній людині осягнути усю інформацію надзвичайно важко, тому важлива думка з боку. Інше питання міський голова чує чи не чує ці аргументи.

На початку цієї каденції було багато ситуацій, коли на кожній сесії приймали депутатські запити і звернення, протокольні доручення, які прийняли і відклали. Тож за 4 місяці роботи назбиралась велика кількість звернень, на які впродовж тривалого часу не було жодних реакцій. Вже коли почати реєструвати ухвали про звіт відповідних чиновників, заступників про невиконання протокольних доручень, звернень і запитів, тільки тоді протягом кількох тижнів ситуація зрушилась і щось почали робити.

Головний виклик для влади Львова у цьому році?

Звичайно що пандемія, тому що дуже важко щось планувати, збалансувати економічну ситуацію і бізнесову ситуацію загалом.

Яка ситуація в медицині? 

Зараз відбувається реформування, документи підписані.

Цього року мали багато дискусій серед комісій, робочих груп. Було багато опонентів, не один десяток виїздів безпосередньо в лікарні, щоб побалакати з персоналом для покращення проєкту. В кінцевому результаті через півроку вдалося вийти на модель, яка на думку фахівців, представників депутатського корпусу та медиків, буде кращою.

Як змінилася ситуація після створення Львівської ОТГ? 

Особисто я не знаю, поки що.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Є багато позитивів і негативів відповідно.

Якщо говорити стратегічно, то Львів збільшився по площі практично в два рази. Якщо говорити про те, чи щасливіші стали люди, у Львові, напевно, ніхто не сприйняв, а навколишні території, які приєднали, постійні юридично скандалять, судяться, пікетують.

Ці речі, все ж таки, треба було більше пропрацювати з людьми. Їм ніхто не пояснив що це, як це буде відбуватися,тому є непорозуміння.

З негативів, то маємо масу проблем з цими населеними пунктами, які доєдналися. Незаконні забудови, продаж землі – повний безлад.

У Львові багато років будівництво було хаотичним?

У Львові не було хаотичних забудов, проте було хаотичне видавання дозволів.

Близько десяти об’єктів зводили без документів, усі інші є законні. Питання полягає в тому як забудовники отримували ці дозволи і хто про це думав, коли видавав ці дозволи. Незабаром має запрацювати уніфікована логістична карта для забудовника.

Що маємо в освітній сфері? 

У нашій державі політики йдуть до влади, щось обіцяють і люди в це вірять. А потім це нереально виконати.

Цього року прийняли рішення, щоб оплата директорів шкіл була еквівалентом 1 000 доларів, гроші з міського бюджету. Але місто не може самостійно прийняти рішення про підняття зарплати усім освітянам. За рахунок міського бюджету підняти рівень оплати не можливо.

Яка ситуацію з бюджетом Львова? Які є проблеми і де брати кошти для наповнення скарбниці?

Ситуація з бюджетом є складна. Цього року не вдалося наповнити бюджет розвитку, ми змушені добирати і добирали того року також кредити, зокрема на медицину на інші важливі речі.

Бюджет зараз в процесі формування загального фонду і бюджету розвитку на 2022 рік. 

Треба зосередитись на речах, які є недороблені у 2021 році, тому не "роздувати", не придумувати нові фантастичні речі. Планувати краще менше, але якісно, ніж витрачати щороку купу грошей на поточні мілкі ремонти і доробки.

Маркіян Лопачак має надію, що у 2022ому році буде краща ситуація з пандемією. Зауважує, що це важливо особливо для бізнесу.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

✖✖

Читайте також
Затвердили загальний бюджет Львівської міської територіальної громади на 2022 рік (відео) Затвердили загальний бюджет Львівської міської територіальної громади на 2022 рік (відео)
Ухвалу прийняли з численними правками і доповненнями після кількагодинної дискусії.
Озеро розбрату на Львівщині у Новому Милятині (відео) Озеро розбрату на Львівщині у Новому Милятині (відео)
Активісти просять орендаря ділянки із сірководневою водоймою не знищувати озеро, а почистити його та осучаснити пляж.
Відновлення планових операцій на Львівщині (відео) Відновлення планових операцій на Львівщині (відео)
У дитячій лікарні 1-го ТМО Львова готові продовжити лікування малечі з ортопедичними патологіями. Записатися на консультацію можна за тел.: (067) 671 04 44.
Loading...
Load next