Озеро розбрату на Львівщині у Новому Милятині (відео)

Озеро розбрату на Львівщині у Новому Милятині (відео)
Активісти просять орендаря ділянки із сірководневою водоймою не знищувати озеро, а почистити його та осучаснити пляж.

Водойма розбрату. У Новому Милятині, що у Буській ОТГ, вирішують долю сірководневого озера. Його, за словами місцевих мешканців, орендують незаконно.

Залишити доступ до лікувальної водойми. У місцевому будинку культури зібралось декілька десятків жителів Нового Милятина, аби висловити свої пропозиції щодо змін на озері, яке отримало нового орендаря.

Ця ситуація вже розвивається більше тижня. Ніхто не знає, що відбувається, як відбувається. Як виявилося, змінився власник компанії і ну відбуваються незрозумілі речі. І ми почали піднімати це питання. ми не чули офіційної позиції ні Буської міської ради,  ні старости. Ну все відбувалося так плином, - розказує Володимир Типило, місцевий мешканець.

Земельну ділянку, на якій розташоване озеро, у 2008 році орендувало товариство з обмеженою відповідальністю «Астраавто».  Тривалий час оренду вважали незаконною, оскільки в документах не зазначили про наявність водойми.

Роками не могло нічого зробитися через то, що роками за те озеро йшло спори. Воно весь час було в судах. Там три рази прокуратура подавала по тому озеру на оскарження. Ті, хто мали в оренді вигравали той суд. Не знаємо як, бо значить були нюанси чого були судові спори, - пояснює Сергій Бондаренко, депутат Буської ОТГ.

Зараз же місцеві жителі не хочуть заглиблюватись у документацію,  натомість планують домовитись із новим орендарем про взаємовигідний доступ до озера.

Говорити щось з точки юридичної – ми вже нічого не зможемо поміняти, оскільки вже дійшли до вищого суду. Всі інстанції пройдені. тобто тут вже копати глибше – немає сенсу. Треба просто з людиною дійти спільної точки зору, - ділиться думками Христина Купльовська, місцева мешканка.

Хтось над тим має  запрацювати. хтось має вкласти кошти, комусь створюються робочі місця. Ясно, що вхід має бути платним. Питання – як вирішиться вхід платний. На яку суму - це вже питання інше, іншого сходу села. Але я за окультурення, - каже Світлана Гедзун, місцева мешканка.

На територію потрібно однозначно пускати орендаря, який доведе до ладу оцю місцеву водойму. Тому, що останні роки розумієте, навіть  в оренді іншого власника, не буду називати ім’я. Важко було його притягнути хоча би до мінімального благоустрою, - пояснює Оксана Заремба, староста Милятинського старостинського округу.

До слова, водойма ця виникла понад пів століття тому. Вчені-геологи у пошуках нафти знайшли мінеральні води. Зараз  люди  стверджують – сірководневе озеро має лікувальні властивості.  

Це місце, яке є доволі популярним  місцем відпочинку місцевої молоді і взагалі людей із довколишніх сіл та й в принципі зі всього району. Крім того, вода має  деякі лікувальні властивості зокрема стосовно шкірних захворювань. Що це місце просто буде загороджене. і громада дискутує про формат оцього громадського простору біля озера і того, як воно буде використовуватися, - розказує Іван Грубель, депутат Золочівської районної ради.

Наразі  в озері спустили воду, за словами орендаря, для того, щоб мати можливість його очистити. Також планують облаштувати дотичну до водойми територію.

На цю мить чітких планів кінцевих, якби воно мало бути. Але в першу чергу є поставлене таке перед собою завдання його почистити територію після тих всіх років користування всіма. Зробити піщаний пляж, туалети, смітники, загородити територію, щоб не заїжджали туди машини, щоб не було п’яних людей і так далі, як воно зараз є, - каже Володимир Онишків, новий орендар земельної ділянки з озером.

Зараз же сказати скільки коштуватиме прохід на окультурену зону озера - важко, оскільки жодних робіт ще не проводили, - стверджує міський голова Буської ОТГ Ростислав Сліпець.

В травні ми зберемося, коли вже по факту будем бачити результат роботи орендаря, тоді вже можна буде про щось конкретніше говорити, - запевняє Ростислав Сліпець, міський голова Буської ОТГ.

Тим часом ми триматимемо руку на пульсі, і повідомлятимемо Вам у сюжетах про долю лікувального озера.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Виклики 2021 року: медичні реформи, освітня сфера, Львівська ОТГ (ВІДЕО) Виклики 2021 року: медичні реформи, освітня сфера, Львівська ОТГ (ВІДЕО)
У новому випуску #LiveLviv секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак розповів про успіхи міської ради, майбутній бюджет та ситуацією в освіті та медицині.
Правила поведінки на водоймах: кількість нещасних випадків на водоймах Львівщини зростає щодня (відео) Правила поведінки на водоймах: кількість нещасних випадків на водоймах Львівщини зростає щодня (відео)
Наразі у області – 20 озер, які є безпечними для купання. Перелік оприлюднений на сайтах ГУ ДСНС Львівщини та облдержадміністрації.
Новим очільником Галицької митниці став екс-працівник СБУ
Новим керівником Галицької митниці призначили колишнього працівника Служби безпеки України - Андрія Колобродова.
Loading...
Load next