Львівські бабаки Марічка та Мишко прокинулися після сплячки: яку ж весну вони віщують? (відео)

Львівські бабаки Марічка та Мишко прокинулися після сплячки: яку ж весну вони віщують? (відео)
На термометрі -10, проте бабаки Марічка та Мишко у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі вже не сплять.

Зима буде короткою. Такі висновки зробили працівники Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру. Адже вперше за 13 років бабаки Марічка та Мишко прокинулись чи не одразу після Нового року. Тварини поїли й повернулися до своєї нірки.
 

Це є пробудження зі сплячки. Тобто практично посередині періоду сплячки, бабаки прокинулися і це вперше за весь період скільки вони в нас є, а це 13 років. І це якраз говорить, що ця зима буде нетривалою і нехолодною, — каже директор Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.
 

Про те, що весна швидко змінить зиму свідчить й активність птахів, у яких почався шлюбний період.
 

Можу сказати по качках і по фазанових птахах. Самці їхні повністю активні, яскраві, забарвлені, для качок це нормально, оскільки качки мають дуже ранній період розмноження. Фактично в лютому розпочинають кладки. Там от активно поводять круки. Для них це теж період спарювання. Це говорить про те, що сильних холодів цієї зими ми не передбачаємо, — пояснює Ігор Антахович.
 

І хоч сильних холодів цієї зими не прогнозують, проте різкі перепади температури можуть завдати чималу шкоду врожаю. Насамперед постраждають плодово-ягідні культури, каже Ярослав Кардаш, голова Асоціації фермерів Львівщини. Злакові культури також можуть загинути через різке коливання температури.
 

Це вже кілька років ми маємо поспіль такі екстремальні інколи умови для рослини. І тут можливо дійсно те, що можуть бути пошкодженні зав’язь рослин і т.д.. То в першу чергу, звичайно, ми говоримо про дерева, про плодово-ягідні культури, — зазначає Ярослав Кардаш.
 

До перепадів температур взимку дуже чутливі яблуня, персики, хурма та суниця садова. Фермерам радять закутувати невеличкі дерева у термоволокно в зимовий період, а під час заморозків використовувати димлення або ж дощування садів.
 

Термоволокном можна вкривати тільки невеличкі дерева і то на присадибних ділянках. Бо в промислових масштабах практично це є нереалістично. В промислових масштабах використовують димлення садів, — розповідає Ярослав.
 

До слова, погода до кінця зими залишиться мінливою. Синоптики прогнозують сильні пориви вітру та ожеледицю у січні та лютому.
 

За довгостроковими даними українського гідромедцентру та світових центрів погоди, на Львівщині очікується середньомісячна температура січня дещо вище норми, трошечки тепліший, а лютий — він може бути в межах норми, тобто трошечки прохолодніший, — зауважує синоптикиня Львівського регіонального гідрометцентру Олена Смалюх.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Прихистити у морози: де у Львові відкрили кілька тимчасових пунктів обігріву (відео) Прихистити у морози: де у Львові відкрили кілька тимчасових пунктів обігріву (відео)
У Львові прогнозують зниження температури до -15 градусів, тому у місті відкрили ще 6 тимчасових пунктів обігріву. На цих локаціях люди можуть випити гарячий чай та зігрітися.
У лікарні з обмороженням: у Львові чоловіка напідпитку знайшли непритомним на колії (відео) У лікарні з обмороженням: у Львові чоловіка напідпитку знайшли непритомним на колії (відео)
Першою жертвою зимових морозів став 54-річний чоловік. Його виявили непритомного на колії — чоловік був напідпитку.
Обережно: ожеледиця! Чи встигають комунальні служби посипати дороги у Львові? (відео) Обережно: ожеледиця! Чи встигають комунальні служби посипати дороги у Львові? (відео)
Через ожеледицю львів’яни масово атакували «Гарячу лінію міста». Від самого ранку у відповідній «Фейсбук»-спільноті з’являються дописи про непосипані дороги та тротуари.   
Loading...
Load next